Harçsız Ogrenci Pasaportu 2020: kimler alabilir, nasil alinir? Tum bilmeniz gerekenler

16.1.20


Biliyor muydunuz? 25 yaş altındaki tüm öğrenciler Harç Ödemeden bordo pasaport alabiliyor. Hatta kreş öğrencileri bile! Bu ne demek derseniz, 995TL neredeyse 1000TL cebinizde kalıyor. Öğrenciler, sadece 160TL cüzdan bedeli ödeyerek pasaport alabiliyor. Kısaca okul caginda çocuklariyla gezmek isteyen ailelere büyük kolaylık.


Bu yeni bir haber değil, karar 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış. Kısaca şöyle; devlet kurumlarına devam eden (kres, ilkokul ortaokul, lise, universite hatta acikogretim de dahil) 25 yaş altındaki öğrencilerin tümü harç ödemeden bildiğimiz bordo pasaportu harçsız alabiliyor.

Çocuklarınızla yurtdışı seyahatine çıkma hayali kurup da pasaport masrafı olacak diye vazgeçtiyseniz durum öyle değil. 

Ailenizde öğrenciler var ve pasaporta ihtiyacınız varsa, harçsız pasaport nedir, nasıl çıkartılır tüm detaylar yazının devamında..

Harçsız Öğrenci Pasaportuna nasıl başvurulur?

Öncelikle belirtelim, klasik bordo pasaport ile başvuru süreci aynı, tek fark öğrencilerin öğrencisi oldukları kurumdan  ya da e-devletten 60 günü geçmemiş öğrenci belgesi sunuyor olması.

Randevu işlemine geçmeden önce ilgili pasaport ödemelerinin yapılması gerekiyor.

Pasaport için randevuyu internet üzerinden bu adresten almak gerekiyor. Seçenekler arasında öğrenci pasaportu seçeneği bulunmadığını görünce şaşırmayın. Normal bordo pasaporta başvuru yapar gibi başvuracaksınız. Randevu günü merkeze gittiğinizde öğrenci pasaportu talebinizi belirtiyorsunuz. Öğrenci belgesi dosyasında zaten hazır. Harçtan muafiyet dikkate alınacaktır.


Randevuya başvuru sahibinin gitmesi gerekiyor. Aman atlamayın, öğrenci, bebek, çocuk veya yaşlı farketmez, pasaport müracaatlarının şahsen yapılması gerekiyor. 


Size pasaport randevunuza gittiğinizde teslim edilmesini istediğiniz adresi ve sizin yerine teslim almasını isteyeceğiniz bir kişi varsa adını soruyorlar. Pasaportunuz, belirttiğiniz adres ve kişiye genelde 3 gün içinde teslim ediliyor. Ama yoğun olduğu zamanlarda 7 günü bulabiliyor.
Seyahatinizden önce pasaport çıkarttırmak ve gerekiyorsa vize işlemleri için yeteri kadar süre tanımaya çalışın. Pasaport randevuları bayram, yılbaşı, hac sezonu, okul tatilleri öncesi, vb, dönemlerde çok yoğun olabiliyor. Aynı şekilde pasaportun basılıp gelmesi de uzun sürebiliyor.

Harçsız Öğrenci Pasaportu için gerekli Evraklar

1. Öğrenci Belgesi
Eğer öğreniminize Türkiye’de devam ediyorsanız 2 seçeneğiniz var
-25 yaşını doldurmamış öğrencilerin harçsız pasaport başvurusunda, öğrenim gördükleri okul yönetimlerinden öğrenci belgesi alması gerekiyor. Bu belgenin mutlaka ıslak imzalı olması gerekiyor. ya da

-E-devlet üzerinden öğrenci belgesi alabilirsiniz. Bu belgenin son 60 gün içinde alınmış olması şart.

Eğer öğreniminize yurt dışında devam ediyorsanız iki seçeneğiniz var:
- 25 yaşını doldurmamış öğrencilerin harçsız pasaport başvurusunda, eğitim gördükleri ülkedeki T.C. Büyükelçiliği'ne ya da Başkonsolosluğu'na harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Eğitime devam edilen okuldan alınacak öğrenci belgesinin aslını başvurunuza eklemelisiniz. ya da

- Eğitime yurt dışında devam ettiği halde, Türkiye’deyken öğrenci pasaportu alınacaksa eğer, eğitime devam edilen okul veya kurumdan almış olduğunuz öğrenci belgesinin apostili ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesini hazırlamanız gerekiyor.

NOT: Eskiden öğrenci belgesinini Defterdarlık / Mal Müdürlüğüne onaylatılması gerekiyordu, artık gerekmiyor!

2. Nüfus Cüzdanının Aslı
Harçsız pasaport başvurusu için gerekli evraklardan biri de nüfus cüzdanı aslıdır. Lütfen dikkat:  üzerinde T.C. kimlik numaranız yazan nüfus cüzdanınızın aslı ile başvuru yapmalısınız.

Eğer üzerinde T.C. kimlik numarası yazmayan eski tip bir nüfus cüzdanınınız varsa, öncelikle nüfus cüzdanınızı yenilemeniz gerekir. 

3. Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)
Yeni verilen pasaportlarda kullanılan fotoğraflara biometrik olması zorunluluğu getirildi. Fotoğrafçıya pasaport çıkartmak için biyometrik fotoğraf ihtiyacınız olduğunu söylemeniz yeterli. Fotoğrafçılar da bilgiler mevcut, sizi yönlendireceklerdir.

4. Eski Pasaportlar (Varsa)
Daha önce pasaport çıkarttıysanız, eski pasaportlarınızı da mutlaka yanınızda bulundurun.

5. Pasaport Cüzdan Bedeli Dekontu
Yukarıda bahsettiğimiz gibi harç ödenmiyor ancak tek ödenmesi gereken defter bedeli olan 108 TL. Defter bedelini anlaşmalı bankalara yatırdıktan sonra, dekontunu başvuru belgelerinizin arasına eklemeniz gerekiyor. Anlaşmalı Bankalar Listesi'ne buradan ulaşabilirsiniz.

Sorularla Harçsız Öğrenci Pasaportu
Peki tamamen ücretsiz mi oluyor bu durumda diye merak edenlere? 
- Hayır, harçtan muaf, yani harç ödenmez. Sadece defter bedeli ödenmesi gerekiyor, güncel 2020 defter bedeli: 160 TL

2020 Pasaport Defter ve Harç ücretlerinin güncel hali bu yazımızda var..

Ne kadar süreli pasaport veriliyor?
- Reşit olmayan yani 18 yaşaltı öğrencilere 5 yıl süreli pasaport verilirken, 18 yaş sonrasında 25 yaşa kadarki süreyi kapsayacak şekilde pasaport veriliyor.

5 yıllık verilen pasaportun süresi bitince içindeki vizeler yanar mı?
Hayır, yanmaz. Eski pasaporttaki vizeler geçerliliklerini korurlar. Sadece seyahat ederken geçerli vizenin olduğu eski pasaportu ve yeni güncel pasaportunuzu birlikte götürmeniz gerekir.
Öğrenciler için harçsız pasaporta nasıl başvurulur?
Klasik bordo pasaport ile başvuru süreci aynı, tek fark öğrencilerin öğrencisi oldukları kurumdan  ya da e-devletten 60 günü geçmemiş öğrenci belgesi alması gerekiyor. 

Anaokulu ya da kreş öğrencileri harçsız pasaport alabilir mi? 
-Yasaya göre eğer çocuğunuzun gittiği anaokulu ya da kreş, e-okul sistemine kayıtlı ise, okuldan alacağınız öğrenci belgesi ile harçsız pasaport çıkartabilirsiniz. 

Açıköğrenim öğrencileri harçsız pasaport alabilir mi?
- Evet. Resmi açıklama şu şekilde: 

'' Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi/özel örgün ve yaygın eğitim-öğretim,  yükseköğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda bulunanlar İllerimizde Pasaport birimlerine, yurtdışında aynı statüde olan öğrenciler Dış temsilciliklerimize müracaat edebileceklerdir.''


Internet üzerinden başvuru sistemine nasıl ulaşabilirim?
e-randevu sistemine buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum: