COLMAR NOEL PAZARI 2019

13.11.19
Yeniyıl ruhunu tam anlamıyla yaşamak istiyorsanız Fransa’nın Alsace rotasının kalbi Colmar doğru adreslerden biri. Kış soğuklarına ragmen içinizi ısıtan masalsı büyüleyici atmosferiyle Avrupa’daki en iyi noel pazarlarından Colmar, içinden geçen nehir ve ışıltılı köprüleriyle Little Venice olarak da anılıyor. Alsace rotasının en popüler durağı Colmar’ın yakın çevresinde bulunan birbirinden güzel küçük köylerde kurulan diğer noel pazarları ile yeniyıl çoşkusunu daha da katlayabilirsiniz. 2019 Colmar Noel Pazarı detayları yazının devamında..


Mini Dağ evlerinde Masalsı Noel Pazarı
Colmar’ın ikonik orta cağdan kalma sonradan kurabiye evler şeklinde süslenmiş masalsı evleri noel döneminde daha da gösterişli. Noel pazarı tam da bu kurabiye evlerin bulunduğu eski şehirdeki birkaç farklı meydana kuruluyor. Noel Pazarları ışıklarla yeniyıl süsleriyle donatılmış tahtadan kulübeler yani mini dağ evlerinden oluşur. Kulübelerde el sanatları, hediyelik eşyalar, yerel ürünler, yeniyıl kurabiyeleri, sıcak şarap gibi şeyler satılır, hem göze hem de mideye hitab eder yani. Sadece Colmar’da değil, tüm Avrupa genelinde senenin son ayı ışıl ışıl noel pazarları sayesinde sokakta keyifle geçiriliyor. Soğuk geçen Aralık ayında sokağa çıkmak için daha güzel bir sebep olabilir mi. Colmar Noel Pazarı kendi resmi web sitesini de buraya ekliyorum.

Colmar noel pazarı aslında oldukça kompakt, birkaç saatte yürüyerek tüm sokakları gezmek mümkün tabii verilecek molalarla değişecektir. Colmar epey kalabalik olabiliyor. Tavsiyem civardaki kucuk diger koylere de gitmeniz.Genel olraak daha sakinler. Köyler arası ulaşım için de otobüs ya da tren seçenekleri ile aynı gün 2-3 köy gezilebilir.


Colmar Noel Pazarında Yeme-İçme
Mideye hitap eder demişken hemen detayları paylaşalım. İlk akla gelen şey ne derseniz? Tabii ki sıcak şarap ve yeniyıl kurabiyeleri noel pazarlarının olmazsa olmazlardandır. Colmar’a özgü mutlaka tadılması gereken lezetlerden bazıları ise şöyle..

Flammkuchen: Tadınca pizzanın lahmacun hali bu olsa gerek dedirten çıtır çıtır incecik hamurlu Alsace bölgesine özgü bir tür pizza. Diğer bir adı Tarte Flambee. Denemeden ayrılmayın.


Pain D’espices: Yeniyıl kurabiyesindeki baharatlardan bolca konulan büyük bir kek ya da kekimsi Fransızların bayıldığı ekmek. Şirin bir pastane fırınımsı yerin önünde uzun kuyruk varsa bu pain d’espice içindir. Büyük dilimler halinde satılıyor. Tarçın seviyorsanız bu tam size göre.




Pretzels: Alman pretzeline benziyor, ancak Fransızlar bu benzetmeden pek hoşlanmıyorlar. Söylediklerine göre fransız versiyonunda kaya tuzu kullanılıyormuş o yüzden lezzeti farklıymış. Ufaklık ne yiyecek derdi çeken aileler için harika bir atıştırmalık.


Sıcak Şarap- Glühwein ya da Vin Chaud: Kırmızı ya da beyaz şarabın meyve ve baharatlarla kaynatılmasıyla hazırlanır. Soğuk havada içinizi ısıtır. Genel bilgi noel pazarlarında sıcak şarap şirin depozitolu bardaklarda satılır. Bardak için depozito genelde 1€. Magnet almak yerine bardağı hatıra olarak yanınıza almayı düşünebilirsiniz.


Çocukla Colmar
Noel pazarları sıcak şarap ve yemek seçenekleri ile daha çok yetişkinlere hitap ederken, bizce noel pazarlarını en sevdiğimiz özelliği aslında çocuklar da dahil her yaşa hitap ediyor olması. Colmar noel pazarının çok çocuk dostu olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklar için eğlenceli etkinlikler sayesinde ailecek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Çocukla noel pazarı gezmek niyetindeyseniz, lütfen dikkat, kalabalıklar içerisinde çocuğunuz bir anda gözden kaybolabilir. Bazı basit önlemler alarak riski azaltabilirsiniz. Dikkat çekici renklerde giydirebilir, ya da çocuğunuzu sizi kaybetmesi durumunda yerinden kıpırdamamasını ve yüksek sesle sizin adınızı bağırmasını öğretebilirsiniz. Bizim basimiza geldi cunku..sari mont cok ise yaradi:)


Colmar’a nasıl gidilir?
Colmar Fransa’nın Alsace rotasının ortalarında Fransa-Strazburg ya da İsviçre-Basel’den ulaşmak mümkün. Basel’e sadece Istanbul değil, İzmir ve Antalya’dan da direkt uçuşların olması büyük kolaylık. Alsas bölgesini bir haftasonu rotası şeklinde de keşfedebilirsiniz. Basel-Colmar arası arabayla 35-45dk sürüyor.

Colmar ve Çevresinde gezilebilecek diğer köyler
Fransa’nın şarap rotası olarak isim yapmış Alsace rotasının birbirinden güzel köylerinde farklı noel pazarlarında büyüleyici birkaç gün geçirebilirsiniz. Ortaçağdan kalma görülmeye değer köylerden bazıları şöyle; Eguisheim, Kaysersberg, Ribeauville & Riquewihr.. Bu köyler içerisinden en sevdiklerimiz Eguisheim ve Kaysersbergö daha küçük ve sakin olmalarından atmosfer çok daha büyüleyici.

Farklı köyleri ziyaret etmenin birkaç yolu var; esnek olamak isterseniz araba kiralayabilirisiniz, araba tercih etmiyorsanız noel pazarları döneminde çalışan Christmas shuttle ya da genel toplu ulaşım otobüsleri ile gezebilirsiniz. Bir başka seçenek ise tren, günlük 5 kişiye kadar sınırsız tren seyahati avanatajı sağlayan günlük grup bileti ile civardaki köyleri keşfedebilirsiniz. Bunun için tourism infoya mutlaka uğrayın.


Noel Pazarlarına Ne zaman gidilir?
Noel pazarları tüm Avrupa genelinde Kasım son haftası başlar ve çoğunlukla 24 Aralık'a kadar devam eder. 24 ve 25 Aralık günlerinde ise belirli saatlerde açık olur. Sabah 10’dan akşam 8’e kadar gezilebilir, sadece 24-25 Aralık günleri için farklı saat uygulaması olur genelde dikkat. 

2019 Colmar Noel Pazarı Takvimi
Bu sene Noel pazarı 22 Kasım'da başlıyor ve 29 Aralık'a kadar devam ediyor. 

Açılış Saatleri şu şekilde: 
Pazartesi'den Perşembe'ye: 10:00-19:00
Cuma - Cumartesi - Pazar: 10:00-20:00
24.12.2019 : 10:00-17:00
25.12.2019 : 14:00-19:00

Kurabiye evler gibi sonradan süslenmiş tarihi binaları sayesinde senenin her mevsimi özellikle Noel döneminde sırf bu masalsı görsel şölen için binlerce turist Colmar’a uğruyor. Alsace rotasının kalbinde yer alan Colmar birkaç saatte altını üstünü getirebileceğiniz küçücük bir kasaba aslında,  ama küçüklüğü sizi yanıltmasın gerçekten görülmeye değer.


Colmar Noel Pazarı kendi resmi web sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder