Konuk Yazar Gezgin Anne anlatıyor: Korona Günlerinde Zürih

8.4.20
Korona günlerinde Isviçre'de her kanton farklı tedbirler aldı diye bahsetmiştim. Genel hatlarıyla ülkede durumu, daha detaylı Basel'i paylaşıyorum. Bir de herkesin başkent sandığı ama başkent olmayan Isviçre'nin en kalabalık şehrine yakından bakalım ister misiniz? Zürih’te yaşayan Gezgin Anne olarak çoğunuzun tanıdığı Deniz'den rica ettim bize Zürih’teki durumu anlattı. Deniz ve ailesi biz gibi göçmen türk ailelerden hikayeleri Londra'da başlıyor. 2014'ten bu yana Zürih’te yaşıyorlar. Gezgin anne'nin, çocukla seyahat uzerine blogu ve kitabı var, bloguna link burada. Instagram'da da @GezginAnne olarak bulabilirsiniz. Ben ilgiyle takip ediyorum, tavsiye ederim.. Deniz'e paylaşımı için teşekkür ediyorum. Gezgin Anne'nin gözlemleriyle Zürih’te durumlar yazının devamında.. Fotograflar da Gezgin Anne'den.


ZurichWithKids

Gezgin Anne Deniz'in gözlemleriyle Korona Günlerinde Zürih
Zürih’te Mart ayıyla birlikte Koronavirüs için önlemler arttırıldı. Toplu taşıma araçlarının sayıları ve seferleri azaltıldı. Otobüsler Mart başından beri ön kapıdan yolcu indirip bindirmiyor. Öndeki 2 sıra kapatıldı şoförleri korumak içi. Restoran, müze, bar, spor salonları, yiyecek/ilaç dışı satış yapan mağazalar ve hatta açık spor alanları dahi kapalı.


Zürih Gölü kıyısı kapalı
Her mevsim insanların toplandığı Zürih Gölü kıyısı turuncu şerit bantlar ve demir parmaklılarla halka kapatıldı şehir merkezinde. Opera Binası önündeki meydanda, Sechselaeutenplatz, ve Frau Münster yakınındaki Münsterhof’daki sandalyeler kaldırıldı. Okullar, etkinlikler, kurslar, spor faaliyetleri İsviçre çapında durduruldu. Zürih’te okulların kapanması bahar tatiliyle birleştirildi. Örneğin bizim okul 27 Nisan’a dek kapalı kalacak.

Zürih'te genel çapta olmasa da bizimkilerin (devlet) okulunda çocuklar online derse başladılar. Hafta içi her sabah 9’da, kindergarten için yaklaşık 1 saat, ilkokul - unterstufe -  için 3 saate dek öğretmenle buluşma, aktivite ve ödev zamanı oluyor. Komşu okullarda eve kitaplar ve günlük ödevler gönderiliyor. Bazı okullarda öğretmenler kısa video gönderip iletişimi koparmıyorlar. 

Bu virüs Zürih toplumunu da değiştiriyor!
Normalde dışarı çıktığımda tanışmasak bile ‘Grüezi!’ diye selam verip yanımdan geçen insanlar, İsviçre Almancası ile bana ya da çocuklara laf atan yaşlılar, şu son bir haftadır yüzümüze bakmaz oldu. Aynı kaldırımda karşı karşıya geliyorsak, birimiz diğer kaldırıma geçiyoruz. Karşımızdan gelen yaşlılar, el kol hareketleriyle ve bazen de bağırarak uzak durmamız için uyarıyorlar. Çocuk gördüler mi, kendilerini caddeye atıyorlar. Umarım bu virüs ardından eski günlere dönebiliriz…
Zürih’te çok sayıda şirket, global olanlar özellikle, çalışanlarına evde kalmalarını, evden çalışmalarını önerdi. İşe gitmek zorunda olanlar, - sağlık ve yiyecek sektörü dışında - kısa dönemli çalışmaya başladılar. Şirketin yarısı 3 gün, diğer yarısı 3 gün ofise gidiyorlar örneğin. Eczane, postane sırayla müşteri kabul ediyor ve arada cam paravanlar var. Zürih’in en büyük hastanelerinden Triemli, 4 katını sadece Coronavirüslü hastalara ayırmış durumda. Hastane giriş çıkışları düzenlenerek çok acil durumda olmayanlar evlerine gönderilmiş. Zürih’teki hastanelerde yatak kapasitesi mevcut; ama önümüzdeki hafta dolacağı tahmin ediliyor.
Zürih’te restoranlar kapalı
Ama birçoğu take-away olarak işletmeye devam ediyor. Özellikle evden çalışanlar için oldukça faydalı. Süpermarketlere numara alarak sırayla giriliyor; ama yaşadığım yerde hiç kapıda beklemek zorunda kalmadım. Bazen tuvalet kağıdı, dezenfektan, yumurta ve ekmek bulamadığımız oluyor; ama yakındaki diğer markette ya da en kötü birkaç gün içinde arayıp bulamadığım ürünlere ulaşabiliyoruz.

Bizim bina etrafındaki çocuk parkları turuncu bantlar ve şeritler ile kapatıldı; ama birkaç sokak ötedeki parklar hala açık. Apartmanlara yaşlılar ve evden çıkmak istemeyenler için alışverişlerini yapmayı önerdiğimiz afişler yapıştırdık. İsviçre çapında da bunun için bir gönüllü grubu oluşturulmuş. (www.einanderhelfen.ch)

Tedbirler yeterli mi?
Bence değil… Güneş çıktı mı herkes kendisini en yakın ormana, nehir ya da göl kıyısına atıyor. Özellikle de haftasonları spor sever İsviçre insanını evde tutmak zor! Geçen hafta Amerika ve Toronto üzerinden uçakla Zürih Havaalanı’na inen arkadaşıma göre, herkes ateşi ölçüldükten sonra trenlere binip evlerine dağılmış. Yani öyle sıkı bir kontrol de yok. Bakalım daha neler göreceğiz?

Gezgin Anne Deniz'e paylaşımı için teşekkür ediyorum

Bu arada Biz Instagram'da da varız. Gelirseniz seviniriz.
Instagram sayfamız için @BizeMusaade

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder