Biraz da genel kültür: Panama'yı Tanıyalım!

25.1.17


''Eeee, nasıl bir yermiş bu Panama?'' Panama'ya yerleştikten sonra, herkesin bize sorduğu ilk soruydu bu. Düşündüm de biz 1.5 seneyi devirdik Panama'da, birçok deneyim sığdırdık bu süreye. Hayat nasıl akar anladık biraz da olsa.. Kapsamlı bir soru aslında, sanırım artık, bu soruya makul bir cevap verebiliriz.. Ama önce biraz, Panama'yı tanıyalım.
Philips, Panama'ya yerleşme aşamasında ülkeye adaptasyon konusunda danışmanlık desteği sağlıyordu. Panama'da hayat nasıldır, ev okul, hastane vs temel konularda yol gösterdiler. İlk geldiğimiz aylarda, kısa zamanda bu adaptasyon programı sayesinde çok şey öğrendik. Kendimiz de biraz tecrübe ettik tabii. Evimize geçtikten sonra herşey daha hızı gelişti. İş-güç, okul, hastane alışveriş gibi günlük hayat koşuşturmasında, insanlarını ve buradaki yaşamı daha iyi anladık denilebilir.

Peki alıştık mı? Bu işte, zor bir soru.. Alıştık mutlaka, düzenimizi kurduk hayat çok keyifli burada.. Ama bana sorarsanız, ben ''Entegre olabildik mi?'' manasında değerlendiriyorum o soruyu.. Panama'ya alışmak ya da entegre olabilmek, bir Londra'ya ya da Cenevre'ye yerleşme dönemlerimizden o kadar farklı ki.. Hergün yeni birşey öğrendiğimiz bir yer Panama. Entegre olmakla ilgili konulara sonra yine döneceğim ama önce Panama hakkında genel bilgi..

Biraz genel kültür ile başlayalım. Acun sağolsun, herkesin az da olsa Panama'yı duymuşluğu var Survivor ile, hadi bakalım bunları biliyor muydunuz? 

Kısaca Panama Hakkında

Panama, Orta Amerika'da (Atlantik Okyanusu) Karayip Denizi ve Pasifik Okyanusu’nun arasında tropikal bir ülke.. Kuzeybatısında Kosta Rika, güneydoğusunda da Kolombiya komşu ülkeler. Panama Kanalı ile iki okyanusu birleştiren Panama, küçük bir ülke, yaklaşık olarak Marmara Bölgesi kadar bir yüzölçümüne sahip mesela. Başkenti kendiyle aynı adı taşıyor, Panama City. Panama City,  ülkenin güneyinde, Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan tarafta . Ülke olarak toplam nüfus 3.5 milyon civarında, bunun da yaklaşık olarak 1 milyonu Panama City ve yakın çevresinde yaşıyor. Rakamlardan da anlayacağınız üzere Panama küçücük bir ülke..

Panamalılar Kimdir?

Panamanın esas yerlisi ispanyol ve kizilderili karışımı ismi mestizo olarak geçen halk, nüfusun %60ını bu melez kesim oluşturuyor. Kanal dönemi ve sonrasında çalışmak ya da ticaret-yatırım amaçlı dünyanın heryerinden göç almış Panama. Nüfusun %10'unu kızılderili yerlileri oluşturuyor.

Panama'da hangi dil konuşulur?


Panama'nın resmi dili İspanyolca, kızılderili yerlilerinin kendilerine özgü dilleri de olsa yaygın olan dil İspanyolca. Halkın %8'i ingilizce bilir diye geçiyor kaynaklarda, ama çok da yaygın değil.  Ya da biz o yüzdelik dilimdekiler ile karşılaşmadık sanıyorum. Taksi, market herhangi bir yerde ortalama bir Panamalı ingilizce bilmiyor! Panama'da yaşayacaksanız, temel ispanyolca bilmeniz hayatınızı kolaylaştırır.

Panama'nın para birimi nedir?


Panama'nın para birimi Panama balboası, amerikan dolarına endeksli. Tüm banknotlar amerikan doları. Basılmış Panama balboası banknot halinde yok. Sadece madeni paraları var. Amerikan madeni paraları ile birebir aynı boyutlarda. Paradan mevzu açılmışken, expat olarak Panama'ya gelmek bir avantaj, zira dolar kazanıyorsunuz. Bu da aklınızda olsun. Bir de vergi avantajı var, yabancı çalışanlar vergiden muaf! İlerleyen günlerde Panama'da çalışmak konusuna da değineceğim..

Panama'da hava nasıldır?


Panama, tropikal iklime sahip, yıl boyunca hava sıcaklık ortalama 27-30 derece, çok değişiklik göstermiyor. Çok nemli olduğundan sıcaklar dayanılmaz bir hal alabiliyor sadece.

Panama'da 2 mevsim var, yağışlı yani kış ve yağışsız sezon da yaz olarak geçiyor. Mayıs-Aralık sonuna kadar yağışlı Ocak-Nisan'a kadar da yağışsız kuru sezon olarak geçer. Yağışsız olan dönemde nem oranı biraz azalır, hafif esinti de olur, dışarı çıkmak bir nebze de olsa kolaylaşıyor. Yağışlı dönemi de yine açıklığa kavuşturalım, yağmur öyle sabahtan akşama kadar yağmaz hergün. Genelde öğlene kadar hava açık olur. Saat 14den sonra kara bulutlar kaplar gökyüzünü bir anda acayip indirir, sel alır yolları. Ama 2 saat sonra sanki hiç yağmamış gibi çekilir sular. Hayat kaldığı yerden akmaya devam eder. Panama'da yaşayanlar da ona göre işini gücünü ayarlar.. Yağmurdan sonraki o basık nemli hava rahatsız eder sadece.. Ona da bir müddet sonra alışıyor insan, İngiltere'de 3 sene yaşadıktan sonra söyleyebilirim ki tropikal iklimin yağışlı dönemi daha güzel tabii ki de.. Londra'daki o sürekli gri bir gökyüzü kadar insanın içini bayan, depresif hallere sokan daha da başka birşey yok hayatta.. Burada gökyüzü mavi ve de hava hala sıcak, yani yağmurlu günlerde bile hala birkenstock terlik ve şortunuzla dışarı çıkabilirsiniz. Senenin her günü plaja denize gitmek mümkün! Yaz severler için birebir!

Çok özetle böyle Panama. Panama ve Panama'da yaşam hakkında  merak ettiğiniz ya da ilginç olabilecek şeyler için gelecek yazıları takip etmenizi tavsiye ederim! İlginç paylaşımlar olacak.. bekleyin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder