Panama'da 23 Nisan kutlamasını Biliriz!

23.4.16



Memlekette milli bayram kutlamalarının geldiği durum içler acısı ne yazık ki.. O bizim çocukluğumuzda ki kutlamalar nerede.. Peki, Panama'da durum nasıl derseniz?

Konsolosluklara elçiliklere ne talimat geldiyse o.. Aynı yani.. Hiç bir hareket yoktu. Etkinlik kutlamayı geçtim bir mesaj ya da e-mail dahi yoktu. Bu seneki 23 Nisan'a başlamadan önce biraz eskilere gidelim..

On yaşıma kadar Hollanda'da büyüdüm, Leerdam diye küçük bir kasabada.. Öyle konsolosluk ya da büyük bir Türk derneği olmayan bir kasaba yani.. Mahallemizdeki devlet okuluna gidiyorduk kardeşimle. Ne özel okul ne de yabancı çocukların gittiği uluslararası bir okul değildi okulum. Öğrencilerin çoğunluğu Hollandalıydı, bizim dışımızda ancak 10-15 türk çocuk vardı. 

Taa o zamanlar konsolosluk minik Leerdam'daki bizi unutmamış, Türkiye'den iki Türkçe öğretmeni göndermiş. Din derslerinin olduğu saatlerde bize Türkçe dersi yapılmasını sağlamış, bize tek farklı uygulama o.. Birinci sınıftan son sınıfa kadar tüm Türk çocuklarının biraraya geldiği bir Türkçe dersinden bahsediyorum yalnız, ne öğreniyorlardı dediğinizi duyar gibiyim..

Bize o bir saatte Türkiye'yi, bayrağımızı, İstiklal marşımızı, andımızı, Atatürk'ü öğreten Atatürkçü bir öğretmenimiz vardı. Milli bayramlarımızı ondan öğrendik, anlamlarını ve nasıl kutlarız ondan öğrendik. Bu arada ailemin de, bizi değerlerini bilen koruyan bir Türk olarak yetiştirme uğraşı çoktur.. Düşünün 80lerde, internetin, özel televizyon kanallarının olmadığı dönemlerde, evimize Türkçe gazete girerdi. Her sene Türkçe kitap stoğu yenilenirdi.. Hergün evde illa birkaç sayfa türkçe kitap, birkaç sütun gazete haberi okunurdu.. Ve evimizde çok net sadece Türkçe konuşulurdu! Sosyalleşme ve oyun dilimiz flemenkçeyi konuşmak daha kolay gelirdi bize, ama annemler bizi anlamadıklarını söyler ve türkçe konuşmamız için bizi zorlarlardı.. (Anlamamaları numaradan tabii, annem de babam da anadilleri gibi konuşurlardı flemenkçeyi her ikisi de çocukluklarından itibaren Hollanda'daydı) Ya da mesela, çok kısa yaz tatillerimizde Türkiye'ye geldiğimizde sadece akrabalarla vakit geçirmez, ya da sadece deniz tatili yapmaz; bir haftasında illa ki memleketin farklı bir köşesine giderdik. Çanakkale, Anıtkabir, Konya Mevlana, Ürgüp Göreme gibi birçok yeri gezmiş görmüştüm on yaşıma gelmeden! Memleket sevgisi o kadar büyüktü ki, benim bisikletim bayrağımızın renklerinde kırmızı beyaz olmalı diye tutturduğumu bilirim..

O atmosferde peki 23 Nisan nasıl kutlanırdı dersiniz.. Muhteşem geçerdi. Bahsettiğim iki Türkçe öğretmenimiz ve Türk cemiyetindeki aileler yakın çevrede bulunan diğer okullardaki her yaştan türk çocukları biraraya getirip 23 Nisan kutlaması organize ederlerdi. Sahneye çıkıp şiirler şarkılar folklorik dans gösterileri yapardık!! Evet o küçücük Hollanda kasabasında bunu yapardık! Ne güzel günlerdi. Ben Hollanda'dayken folklor ekibine katılmış, sahnede Atatürk şiirleri okumuştum! Ne kadar mutlu gururlu olduğumu dün gibi hatırlarım! Benim ben olmamda o günler çok önemli..

Devran döndü, şimdi de biz memlektten uzakta Alp'i yetiştiriyoruz. Panama'da imkanlar daha kısıtlı, konsolosluk bile 2014 senesinde açılmış. Bir de sadece bir avuç Türk'üz.. Birkaç aile çocukluyuz hatta.. Daha Alp çok anlayacak yaşta değil evet ama mutlu olmayı, kahkahayı, gülmeyi ve eğlenmeyi bilen bir çocuk! 23 Nisan'ı Ata'mızın geleceğimiz olan çocuklara armağan ettiği bu bayramı tabii ki kutlamalıydık.. 

Alp'in burada Can diye kendiyle yaşıt arkadaşı var, Can'ın annesi de benim arkadaşım. İki arkadaş çocuklara Parque Omar'da 23 Nisan kahvaltısı organize ettik. Türk ve yabancı arkadaşlarımızı çağırdık sonuçta bu bayram tüm dünya çocuklarının bayramıydı dimi..

Çok vaktimiz yoktu, ben hızlıca 23 Nisan mesajlı mini bayraklı bir pankart hazırladım, bir de hatıra fotosu çekilebilelim diye bir çerçeve bastırdım:) Arkadaşım da balonlar, renkli bardak ve tabaklarla masamızı süsledi.. İyi bir takım çalışmasıydı. Hazırladığımız kek çörek börekler de ayrı tat kattı organizasyona..

Bir yandan yedik içtik, bir yandan parkta oynayan çocuklarımızı seyrettik. 

Bizim kendi olanaklarımızla kısa sürede yapabildiğimiz buydu. Küçük çaplı da olsa kutlamamızı yaptık ya içimiz rahattı.. Birdaha ki seneye daha güzel kutlamalara  inşallah!

23 Nisan kutlu olsun! Sevinin çocuklar Övünün çocuklar 23 Nisan Kutlu olsun!!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder