GUATEMALA ATITLAN GÖLÜ VE ÇEVRESİ

12.8.19
Güneşin yansımalarıyla parıldayan, kır çiçekleri ile kaplı dağlar ve heybetli volkanlarla çevrili muazzam bir göl düşünün. Muhteşem doğası, sene boyunca ılıman iklimi ve günümüze kadar korunmuş Maya Kültürü ile Atitlan gölü, Guatemala’da mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde  üst sıralarda.

Panama'dan taşınmadan önce son gezdiğimiz ülke Guatemala oldu. Antigua, Atitlan gölü ve çevresini gezecek şekilde bir rota çıkarmıştık kendimize. Lago Atitlan'ı görmeden Guatemala'dan dönmek olacak şey değil. Çok etkileyici kimi aktif kimi sönmüş volkanlarla ve dağların yamaçlarına kurulu şirin köylerler çevrili.


Mayalar'a ne olduğunu merak etmişsinizdir.
Aslında onlar ortadan kaybolmamışlar. Orta Amerika Ülkesi Guatemala’nın Atitlan Gölü'nü ziyaret ederseniz, onlarca Maya köyü olduğunu görürsünüz. İspanyol istilası ve küreselleşmeye rağmen Maya kökenli yerliler geleneklerini korumayı başarmışlar. Her bir köyün kendine özgü geleneksel kıyafeti bulunuyor. Üstelik, yerliler halen anadil olarak Maya dillerini konuşuyorlar. Günümüzde resmi dili İspanyolca olan Guatelama’da 21 maya lehçesinin tanınmış olduğunu biliyor muydunuz.


Atitlan Gölü ve Gezilecek Yerler
Atitlan gölü çevresindeki irili ufaklı köyler birbirinden çok farklı ve herbiri keşfetmeye çok değer. Köylerin çoğu dağ yamaçlarına konuşlanmış, bu sebeple ulaşım göl üzerinden. Biz, Atitlan gölü çevresinde 2 gün geçirdik. Gölün ana merkezi Panajachel'den sonra, ziyaret edilecek en gözde kasabalar yazının devamında.

Panajachel:
En turistik ve kalabalık kasaba. Panajachel, Guatemalalıların deyimiyle Pana, turistlerin ziyaret edebileceği en popüler yerleşim yeri. Civar köylere göre daha gelişmiş durumda. Panajachel'in ana caddesi Calle Santander'de en iyi el sanatı ve hediyelik seçeneklerini bulmak mümkün.


San Marcos:
Atitlan Gölü’nün mistik çekim gücü olduğuna inanılıyor. Hippi topluluğuna ev sahipliği yapan San Marcos, önemli bir yoga ve meditasyon merkezi olarak ün yapmış. San Marcos, gölün en güzel köylerinden bizce. Karşıda görünen volkanların sunduğu eşşiz manzarayla başladık turumuza. Küçük bir köy ama sırf göl manzarası için buraya gelmeye kesinlikle değer.


San Juan:
Guatemala el sanatı ürünlerini satan kooperatiflere ev sahipliği yapan köydür. En güzel geleneksel tekstil ürünlerini, yerli sanatçıların yağlı boya resimlerini ve her türlü maya el sanatı objelerini burada bulmak mümkün. Biz bu köyde, bir dokuma atölyesi gezdik. Mayaların doğal boyaları nasıl elde ettiğini ve dokumaları nasıl yaptıklarını yakından görmüş olduk. Guatemala’da mutlaka yapılması gerekenlerden.


San Pedro:
San Pedro adını eteklerinde bulunduğu artık aktif olmayan San Pedro volkanından alır. Geleneksel bir Maya kasabası ama daha çok backpacker köyü olarak biliniyor. Konaklama, iyi yemek ve alışveriş için en düşük fiyatlar bu köyde diyebiliriz. Sırtçantalı gezginler için popüler olması şaşırtıcı değil. Bu köy oldukça dik bir yamaçta, tuktuk ile köyü turlamak mümkün. Tuktukla renkli sokaklardan geçmek, günlük koşuşturmacasında yerlileri izlemek keyifli. Tepeye kadar çıkınca göl manzarası ise bir ayrı güzel. Atitlan gölüne tepeden bakmak için en iyi köylerden biri diyebiliriz.


Santiago Atitlan:
Küçük köyde yürüyüş yapmak oldukça keyifli. Köyün ana meydanındaki pazar oldukça renkli. Ulaşmak için biraz tırmanmak gerekiyor. Daha once hiç görmediğiniz meyve sebzeler, koşturan yerli çocukları görmek için tırmanmaya değer.


Atitlan Gölü ve Çevresi için bazı ipuçları
-       Konaklama için Hotel Atitlan'ı tercih etmiştik. Atitlan gölü kenarında, muhteşem manzarası, botanik bahçesi ve Maya dekorasyonu ile eşşsiz bir deneyim. Kesinlikle tavsiye ederiz. Bahçesinde gezinmek, iskelesinden doğrudan göle açılma şansı.. Çok keyifli çok.
-       Göl çevresi turlar için Panajachel iskelesinden bir lancha (tekne) ayarlayabilirsiniz. Genellikle Panajachel, Santa Cruz, San Marcos, Santiago ve San Pedro köylerine turlar var.
-       İskeleden iskeleye şeklinde dolmuş usulü çalışan tekneler de mevcut. Turda belirtilen köylere tek tek gitseniz, tur ücret toplamından daha fazla olduğu için tura katılmanın daha mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.
-       Maya kökenli yerliler izinsiz fotoğraflarının çekilmesinden genelde hoşlanmazlar. Fotoğraf çekmeden önce her zaman izin istemeye özen gösterin.
-       Çocuk ticareti, Guatemala'da oldukça büyük bir sorun, bu nedenle ebeveynlerinin izni olmadan çocukların fotoğraflarını çekmeyin.
-       Atitlan Gölü'nde yüzmek istiyorsanız, Panajachel ve San Marcos bunu yapmak için iyi yerlerden.
-       Tüm kasabalarda ATM bulunmuyor! Diğer köylere geçmeden Panajachel veya San Pedro'da yeterli miktarda nakit para ile ayrıldığınızdan emin olun.

Peki, Guatemala Güvenli mi?
Başkent Guatemala City’nin güvenli olmadığına dair bilgiyi birçok kaynakta bulabilirsiniz. Başkentte sokak çeteleri oldukça yaygın. Günlük yaşam, ancak özel korumalarla mümkün. Turizm önemli bir gelir kaynağı olduğu için turistik bölgelerde durum tamamen farklı. Antigua veya Atitlan Gölü, kısmen Maya yasaları ile yönetildiğinden gezginler için son derece güvenli. Biz araba kiralayıp Antigua, Chichicastanengo ve Atitlan bölgelerini turladık, kendi programımızı kendimiz yaptık. 3 yaşında oğlumuz Alp ile sorunsuz ve de gayet keyifli zaman geçirdik.

Maya kültürünü keşfet!

Birçok kaynağa gore Guatemala en renki Orta Amerika ülkesi olarak değerlendiriyor. Gezdik gördük.. Bizce, Atitlan Gölü, Orta Amerika turlarında mutlaka listeye eklenmesi gereken yerlerden biri. Maya kültürünü yakından deneyimlemek için ender bölgelerden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder