KÜÇÜK ÇOCUKLA SEYAHAT ETMEK İÇİN 9 NEDEN!

14.11.19

Küçük çocuklarla seyahat etmek ya da etmemek? İşte tüm mesele bu.. Çocuğunuz olmadan seyahatlere çıkmak sizin için bir tutkuydu, ancak çocuk sahibi olduktan sonra seyahat etmek rüyalara mı kaldı? Aman düzeni bozulmasın, ya da şimdi çok küçük, henüz bebek biraz daha büyüsün o zaman seyahat ederiz, hem zaten hatırlamaz diyorsanız, bu yazı tam da size göre. 

Tam olarak hatırlamayacak bile olsalar, okul çağına gelmemiş 0-7 yaş aralığında bebek ya da küçük çocukla seyahate çıkmanız için size tam 9 neden sayabilirim! Devamı için tık tık!

1- Yaşasın kendi takviminize göre seyahat edebilme özgürlüğü:
Okul çağına henüz gel-ME-miş çocuklarla seyahat takviminin kontrolü tamamen sizin elinizde. Canınız isteyince cumayı haftasonuna bağlayabilir, iş seyahatine gitmişken birkaç gün fazla kalabilirsiniz, ya da uygun bilet bulunca kafanıza göre değerlendirebilirsiniz. Okul çağına kadar bu özgürlük çok kıymetli, tadını çıkarın.

Çünkü zorunlu eğitimin başlamasıyla beraber çocuğunuzun okul takvimine göre hareket etmeniz gerekiyor. Sonra şubat tatili, yaz tatili resmi tatilleri beklemek durumundasınız bizden söylemesi. Bizzat tecrübeyle sabit. İsviçre'de zorunlu eğitim 4 yaşında başlıyor. 2019 tatil planlarımızı herkesin aynı anda tatil olduğu zaman dilimlerinde planlamamız gerekiyor, yani hem her yer kalabalık, hem de herşey daha pahalı.


2- Aile olarak kalite zaman geçirebileceğiniz en güzel zamanlar çocuklar henüz küçükken:
Çocuk büyüdükçe kişisel tercihleri, karakteri şekil alacak. Sosyal hayatı ve hobileri oluşacak. Düzenli katılacağı etkinlikler,  okul arkadaşları, mahalleden çocuklar falan derken size, aileye çok da zaman kalmayacak. Mesela, her hafta sonu bir doğum günü partisi, ya da asla kaçırmak istemeyeceği futbol kursu-bale dersi illa ki olacak. O sebeple, ailecek kaliteli zaman geçiririz diye düşündüğünüz en basitinden bir hafta sonu gezisi bile çocuklar büyüyünce zorlaşabilir.

3- Küçük çocuk demek hafif çocuk demek:
Pusetle geziyorsanız sorun yok, pusete rağmen çocuk işte bazen kucakta taşınmak istiyor. 3 hatta 4 yaşa kadar kaldırılabilecek ağırlıkta oluyorlar ama bu kez de uzun süre taşımak zorluyor. Machu Picchu'da Alp'i neredeyse tüm gün sırtımda taşıdım. Kanguru bu yaşlara kadar kucakta taşımaktan çok daha iyi. Ama sonrası bel fıtığına davetiye. Bizden söylemesi. 4-5 yaşlar kritik yaşlar pusete oturtsan olmaz, yürü desen her çocuk aynı dayanıklılıkta olamayabilir. 4 yaşa kadar fırsat buldukça gezmek için oldukça geçerli sebeplerden bence.


4-Küçük çocukla seyahat etmek daha ekonomik: 
Seyahatlerimizin dört ana masraf kalemi: ulaşım, konaklama, yeme&içme ve aktivitelerden oluşur. Sırayla ele alacak olursak:

Ulaşım: Öncelikle uçuyorsanız 0-2 yaş arası çocuklar ücretsizdir. 2 yaş ve üzeri çocuklar içinse bilet kesilir. 2 yerine 3 bilet almak ulaşımı %50 arttırmış oldu bile. Sadece uçak değil, toplu ulaşımda da küçük çocuklar ücretsiz seyahat eder. Çok ülkede ücretlendirme okul çağıyla başlar. 

Konaklama: Odadaki mevcut yatakları kullanmanız durumunda 0-12 yaş arası çocuklara ekstra ücret alınmaz genelde. Bebek için beşik ya da 12 yaş altı çocuklara ilave yatak ücretsiz eklenebiliyor. Hotellerin farklı uygulamaları olabiliyor, koşullarını mutlaka inceleyin.

Yeme-İçme: En kolayı bebekle gezmek. 0-1 yaş arası bebekler ya emiyor ya da biberonla besleniyor. Küçük çocuklar da sizin yediklerinizden yediği dünyada ilave siparişe gerek bile kalmıyor. Yurtdışında çocuk menüleri genelde ayrı oluyor, genelde çocuklu masalara verilir değilse de sormayı atlamayın. Menü fiyatları daha ekonomik oluyor.


5- Kafa boş dünya bıdıklara hoş:)
Çok küçük hatırlamaz diyenler kimlerdi? Bir kere küçükler bizden daha dikkatliler. Gördükleri her yeni şeyi tepeden tırnağa inceliyor ve bizim görmediğimiz detayları görüyorlar. Alp seyahatlerden sonra çok detay hatırlıyor. Kafa boş çünkü. 14 aylıkken gittiğimiz Küba'nın klasik arabalarını ya da 20 aylıkken gittiğimiz Peru'nun lamalarını yani çok belirgin şeyleri hala hatırlıyor. Ama ilginç olan hiç beklemediğimiz bir anda garip detayları hatırlaması ya da gözlemleri sonucu kendi çıkarımlarını bizimle paylaşması. 


6- Büyüdüğünde daha rahat seyahat edebilmek için ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi!
Uçak, tren, araba, metro, tramvay.. Şehirler arası ya da şehir içi her türlü ulaşım aracına binmeyi ya da sokaklarda uzun uzun yürüyüşler yapmayı deneyimlemek ilerisi için büyük kolaylık. Farklı ülkeler, şehirler, kültürler, diller, yaşam koşulları kısaca kendi konfor alanınız dışında size farklı gelen her ne varsa deneyimliyor olmak, hepsi birer artı. Seyahat etmek ne demek, süreçleri anlaması, başına ne geleceğini bilmesi büyüdüğünde çıkmak isteyeceğiniz daha zorlu seyahatler için kesinlikle avantaj. Alışmasının ötesinde, seyahat etmenin çoçuğunuza kazandıracakları yadsınamaz. O yüzden çekirdekten başlamak faydalı. İlla uzaklara gitmek gerekmiyor, kısa kısa seyahatler her türlüsü kabul.

7- Herkesin düşündüğünün aksine küçük çocuk aslında seyahati zorlaştırmaz tam tersine kolaylaştırır. 
Nasıl derseniz? Çok basit çünkü gideceğiniz birçok yerde küçük çocuklu ailelere öncelik tanınır. Bilet sıralarında, ülke giriş çıkışı pasaport kuyruklarında, müze girişleri, otobüs bilet gişeleri vs. Çocuklu aileler için hayat kurtaran güzel uygulamalar. Şu ana kadar gittiğimiz her ülkede kucakta bebek- küçük çocuk olunca hemen öne alındığımızı söyleyebilirim.

Bunun en güzel örneğini Macchu Picchu' da yaşadık, Alp 20 aylıkken Peru'ya gitmiştik. Sabah 5te otobüs kuyruğunda olun diye tavsiye etmişlerdi. Ilk kalkan otobüste yerimizi alabilmek ve gün doğumunu yakalayabilmek için erkenden kalktık. Pijamalarında uyur vaziyetteki Alp'i aldık koyduk kanguruya. Erken kalktık ilk gidenlerdeniz diye sevinçliyiz sabah 05:10 duraktayız çocukla üstelik. Herkes bizden önce gelmiş oysa ki. Ama nasıl bir kuyruk tarif etmem mümkün değil! En az 5 otobüs dolduracak kadar insan bekliyor.

Moraller bozuk kuyruğun sonuna doğru gidiyoruz, görevli bizi görünce ''Bu taraftan beklemeyin siz çocukla'' dedi ve kuyruğun en önüne aldı. İnanılır gibi değildi, tam da istediğimiz gibi ilk otobüsteydik! Kucakta sabahın köründe çocukla gelen TEK ama TEK biz vardık, herkesten akıllı bir bizdik yani:)

8- Hatta henuz yurumeyen çocukla/bebekle gezmek daha da kolaydır:
Henüz yürümeyen pusette giden günün çoğunluğunda hep uyuyakalmış çocukla seyahat aslında 3 yaşında sağda solda kontrolsüzce koşabilen çocuktan daha kolay aslında emin olun.

9- Dünya çok güzel ve görülecek çok yer var. Çocuğunun büyümesini bekleme! 
Çocukların büyümesini beklemek yerine yola çıkalım yolda büyüsünler. Dünyayı görerek büyümelerinden daha güzel ne olabilir.

O zaman çocuğunuz okul çağına gelmeden seyahat planları yapmaya başlıyor musunuz?

Yukarıda saydığım bu DOKUZ nedeni gezmeyi çok seven ama ''şimdi çoçuğumuz çok küçük'' diye tereddüt eden tüm çocuk sahibi ailelere ulaştıralım, duymayan kalmasın. Okullu yaşlar geldiği zaman “Ne iyi ettik de gezmişiz” demek garanti!

Sevgiler,

''5. yaşına kadar çocuğu 21 ülke gezmiş, hep iyi ki demiş bir aile''


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder