Başkent Bern'deyiz..

18.8.14
Epeydir Bern'e gitmek için bir fırsat kolluyorduk ki haftasonu havalar güzel olacak diye düştük yola. İsviçre'nin başkenti olan Bern, 140bin nüfusla dördüncü büyük şehir. Genelde başkent Zürich diye bilinir. Bizdeki İstanbul Ankara durumu.. İlginç bir şekilde nüfusu azalan bir şehir, Bern.. 2000lerde 600bin civarında olan nüfus 140binlere düşmüş..


İsviçre'de her kantonun ve her şehrin kendi flaması var, Bern'in de flamasında meşhur ayısı var. Şehrin ortasında bir meydan var, o meydanda ayıları korumak için aşağıdaki heykeli koymuşlar, ayıcğın elinde bir kumbara ve bana yardım edin manasında bir yazı var önünde. Ne güzel bir düşünce derken hemen ayının arkasında görünen bir duvar var ya işte onun içinde meğer gerçek ayılar varmış.. Yardım toplamak için bir ayı heykeli, onun hemen arkasında da bir hendek içinde insanlara seyir amaçlı sunulan ayılar?? Ne kadar çelişik iki durum.. Hiç hoşumuza gitmedi o hendekteki ayıların hali.. Umarım bizim bilmediğimiz iyi bir sebebi vardır da o ayılar oradadır.. 


Aare Nehri geçiyor şehrin içinden, nehir kenarı bu şehirde güzel değerlendirilmiş, restoranlar, parklar evler.. Manzara keyfini biliyor Bern'liler.. Bazı şehirler manzaranın değerini bilmiyor.. Alp de manzaranın tadını çıkarmayı bilenlerden olacak sanırım..

Bern eski şehir, Unesco dünya Miras listesi'nde yerini almış. Trafiğe kapalı sokaklar ne güzel, sadece tramvay geçiyor arada Beyoğlu İstiklal'e benzettim. Bu sokakta Einstein'in 1900lerde kiraladığı ev varmış üzerine bir nişan koymuşlar, dönem mobilyaları ve fotoğrafları koymuşlar hatırasını yaşatmak için.. 


Güzel keyifli şehirlerden ancak, yapılacaklar sınırlı.. Uzaklardan sırf Bern için gelinmez, civarda birkaç şehirle birleştirmek daha mantıklı bizce. Cenevre'ye yaklaşık olarak 2 saat mesafede arabayla.. Günübirlik gitmek için hiç fena değil. Aslında gidince kalsak mı diye düşünmüştük, hazırlıklı da gitmiştik ama sonradan gerekli görmedik. Tek günde bile şehrin tamamını gezebilmiştik. Eve dönmeye karar verdik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder