Panama'da Nerede Oturulur?

1.9.15
Panama'da nerede oturmak lazım? Bu sorunun tek bir cevabı yok. Herkese göre zevkler, tercihler,  öncelikler ve beklentiler değişiyor. Hangi semtlerde ev baktık, hangi kriterlere dikkat etmek lazım yazının devamında..


Panama'ya gelmeden önce Türk-yabancı, çocuklu-çocuksuz, taşınma sürecinde bağlantıda olduğumuz Panama'ya ExPat olarak gelmiş herkese sorduk hangi semtte otursak diye. Buna ek olarak, yerleşme ve adaptasyon konusunda danışman desteği aldık. Bir de ev ziyaretlerine başlamadan kabaca internetten emlak sitelerine bakıp fikir edindik biraz. www.encuentra24.com/en   Panama'da en çok kullanılan site. Sadece emlak değil, 2.el araba satışı, iş ilanları da bu sitede. 

Ön araştırmalarımızdan anladık ki; Panama'da ExPat olunca yaşam kalitesi yüksek ve ortak paydada buluşulan birkaç şey var; 
-- Okyanus manzarası! Panama'da ExPatlar çoğunlukla deniz kenarındaki bölgeleri tercih ediyorlar. Her zaman kısmet olmaz böyle manzara diye.. 
-- Binalarda sosyal alan özellikleri önemli rol oynuyor. Sıcaklardan dolayı havuz önemli bir faktör karar verirken.
-- Genel olarak evler büyük ve bütçeler $2.500-$4.000 aralığında 3+1 evler için
-- Evlerde yardımcı odası var genelde, tam zamanlı maid çalıştırıyor çoğunluk.

Aman Dikkat!
Panama'da evlerde bulaşık makinası genelde YOK!! Olmazsa olmazlarımızdan, seçenekler epey daraldı zaten.

Sent Semt Panama!
Önce bir Panama Haritası ile başlayalım. Yanında numaraları ile bize tavsiye edilen bölgelere bakalım..









1) Costa Del Este 

Şehir merkezinin 10-15 dk dışında Tocumen havaalanına yakın yeni bir yerleşim ve iş merkezi. Müstakil ev tipi birkaç site de var, ancak çoğunlukla gökdelenlerden oluşuyor.  Gökdelenler Amerika mantığında blok blok.



Costa del Este, geniş kaldırımlarında pusetle rahatlıkla yürünebilecek  Panama'daki tek muhit diyebiliriz (tabii sıcaklara neme dayanabilirseniz). Gökdelen rezidanslarda daireler 175metrekare ve üzeri genişlikte, çok odalı, her odası banyolu, giyinme kabinli vs vs ve genelde çok yeniler. 

Başka bir bilgi, çokuluslu şirketlerin ofisleri burada, Murat'ın da işyeri dahil olmak üzere.. Bir Maslak düşünün içinde gökdelenlerin bazıları işyeri çoğunluğu ev, öyle bir yer. Burada oturur ve çalışırsanız mesela öğle yemeği için eve gitmek mümkün..Yapan arkadaşlarımız var çok da memnunlar. 

Bize çocuklu olduğumuz için ısrarla Costa del Este tavsiye edildi. Panama ortalamasına göre herşey düzgün harika kesinlike beğendik. Çok yeni olduğu için, henüz dokusu olmayan bir yerleşim yeri bizce, sıcağı dışında Panama'daymışız gibi gelmedi bize. Bir de işyeri bölgesi olduğu için haftaiçi ve gündüz çok hareketli de haftasonu çok ıssız geldi bize. Daireler çoğunlukla deniz daha doğrusu okyanus manzaralı. Gündüz çok güzel açık deniz ama geceleri manzara boşluk, şehir ışıkları vs yok. Murat'ın işyeri burada olmasına rağmen CDE'yi seçmedik.. Beğenmediğinizden değil aslında şu andaki evin konumunu ve de evin kendisini daha çok sevdiğimizden.. Devam edelim..

2) Avenida Balboa:
Avenida Balboa caddesi şehir merkezinde sahilde üçer gidiş-geliş şeritli, şehrin önemli ana caddelerinden biri. Casco Viejo, Costa Del Este arasında kalan bölgede, çok merkezi olması bir avanataj. Heryere yakın.

Sıra sıra rezidans ve plaza olarak kullanılan gökdelenler var yol boyunca. İşyerleri caddenin biraz başında var o kadar, çoğunluğu rezidans.  Şehrin önemli 2 bağlantı yolundan biri olduğundan, mesai başlama ve bitiş saatlerinde trafik yoğun oluyor,  gürültüsü de. Eğer 20. ve daha altındaki katlardaysanız, gerçekten rahatsız edici boyutlarda bir uğultu var sürekli, yukarı katlara çıktıkça ses azalıyor. Costa Del Este'de ofislere de mesafesi trafiksiz 10dakika, trafikle de yaklaşık olarak 30dk falan.

Manzara müthiş.. Şehir merkezini hem sağdan hem soldan gören bir koyda Avenida Balboa. 

Bir yanda Punta Paitilla bir yanda da Casco Viejo eski şehir.. Cinta Costera diyorlar sahil şeridindeki yürüyüş parkuruna.. Parkur boyunca çocuk parkları, spor aletleri ya da oturulacak yerler var.. Panama dokunuşu olan bir yer..  Haftasonları adeta bir tatil beldesi!

Havai fişek gösterileri, bando geçitleri, haftasonu pazar günleri, bisiklet koşu vs bilimum aktivite için cadde trafiğe kapatılıyor, bu da başka bir güzellik..
Burayı daha çok çocuksuz expat çiftlerin tercih ettiği söylenmişti bize, ama biz çocuklu çok aile ile tanıştık  oturmaya karar vedikten sonra.

3) San Francisco:
Klasik mahalle havasında bir yer, apartmanlar ve müstakil evler bir arada. Costa Del Este ve şehir merkezi arasında kalıyor. Daha çok Panamalıların tercih ettiği bir bölge..
Multiplaza alışveriş merkezine ve hastanelere yakın. Şirin bir muhit aslında  ama biz bu bölgeyi önceliklendirmeyi düşünmedik. Burada yaşayan arkadaşımız da yok şimdilik. Biraz gezindik, güzel restoranları ve butik mağazaları olan bir yer. Yağmur sezonunda bu bölgede evleri suyun bastığı şeklinde haberler çok duyduk. Müstakil ev düşünenler tekrar düşünmeli yani.

4) Punta Pacifica- Punta Paitilla:

Yine gökdelenler bir burunda. Fotoğrafta soldaki burun Punta Pacifica sağdaki burun ise Punta Paitilla. Gökdelenler daha çok rezidans şeklinde, ofis olanları da var tabii. Ama burası eski şehirden ve San Francisco'dan sonraki, ve Costa Del Este'den önce kurulan önemli yerleşim yerlerinden. Kimi binalar eski kimileriyse çok yeni.

Bu bölgenin avantajı Punta Pacifica Hastanesi ve MultiPlaza alışveriş merkezine yakın olması. Sıcaklardan dolayı, bir kapalı ve serin ortam aktivitesi olarak alışveriş merkezine gitmek çok yapılan birşey Panama'da..

5) Clayton ve Albrook: Şehrin kanal bölgesine yakın yerleşim yerleri olarak geçiyor. Daha önce kanal Amerikalıların kontrolündeyken, bu bölgeler amerikan üssüne dahilmiş ve amerikalı aileleri yerleştirdikleri bölgeymiş. Tipik amerikan müstakil ev mantığı, hani şu ayaklar üstünde duran temelsiz verandalı evlerden.. Avrupa'dan ya da amerikadan gelmiş, müstakil ve bahçeli eve alışık , genelde çok çocuklu aileler bu bölgeleri tercih ediyor. Bu bölgede birkaç uluslararası kolej de var. Okullara yakın olmasından da aileler tarafindan tercih ediliyor. Deniz manzarasından ziyade bahçe tercih edenlere göre Clayton.

6) Casco Viejo-Antik Şehir: 
Şehrin turizm ve eğlence merkezi aslında ama restorasyonlar devam ediyor. Daha çok bekar expatlara yönelik. Evler daha küçük, bir diğer zorluk da Casco Viejo içinde mesela park da bir sıkıntı aracı olanlara. 

Peki biz nereyi seçtik?
İlk değerlendirmelerden sonra, seçenekleri ikiye düşürdük. İşe yakınlığından dolayı Costa del Este, merkezi olması açısından da Avenida Balboa..

Sonra düşündük taşındık.. Oturduğumuz yer nasıl olmalı diye..
**Eve yakın yürüyerek gidilebilecek bir çocuk parkı, yürüyüş parkuru ve market olsun istedik. Hep arabaya bağlı kalmamak için. 
**Deniz manzaralı evde oturma şansı varken, bu fırsatı degerlendirelim istedik.
**Panama dokunuşu olsun, sokakta yürürken sağa sola bakarken Panama'da olduğumuzu hissedelim istedik. 
**Bir de son olarak, merkezi olsun eğlenceye aktivitelere kolayca gidelim istedik.

Tüm bunları üst üste koyunca da, Costa Del Este'yi eleyip, Avenida Balboa'ya odaklanmaya böyle karar verdik..

Henüz birkaç haftadır evimizdeyiz, iç huzuruyla iyi ki Avenida Balboa'yı seçtik diyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder