Ispanyolca öğrenmek

3.11.15
Ağaç yaş iken eğilir demiş ya atalarımız, çok doğru söylemişler.. Gelmişim 35 yaşıma yeni bir dil öğrenmek de nedir şimdi? Hayır, öğrenmenin sonu yok tabii, yeni bir dil öğrenmek de keyifli birşey de. Bu yaşta bir dolu ezber, ödev yap, grammer çalış filan.. Zor işin doğrusu..

Hollanda'da doğdum ve 10 yaşıma kadar oradaydım bilenler bilir iyi konuşurdum flemenkçeyi.. ingilizceyi de o sayede çabuk öğrenmiştim Anadolu Lisesi hazırlıkta. Flemenkçeyi şimdi eskisi kadar konuşamasam da anlıyorum okuyabiliyorum hala. Konuşmaya gelince, ingilizce çok dominant olduğu için karışıyor diller. 

Sonra üniversitede italyancaya merak sardım, çok da keyif alarak iki sene seçmelileri italyancadan yana kullanmış ve Intermediate seviyeye gelmiştim. Sonra ne mi oldu, tabii ki unuttum çoğunu.. Bir ara Barilla'da çalıştığımda biraz işime yaramıştı. Sonra yine kaldı.. Ta ki Panama'ya gelene kadar. İlk haftalarda kırık italyancam imdadımıza yetişti:) mastar halde italyanca fiilleri söylesem anlaşılıyordum biraz.. Bir de rakamlar neredeyse aynı 7-sette yerine siete, 20-venti yerine veinte veya 8- otto olmuştu ocho..   

Mesela, Panama'ya gelmeden ilk tatlı heyecan döneminde birkaç applikasyon yüklemiştim telefona. Duolingo mesela çok iyi, çat pat birkaç kelime öğrenmiştim. Demem o ki; dil öğrenmeyi sever(d)im.. Kolay ve keyifli olacağını düşünmüştüm..

Expat paketimiz kapsamında, tüm aile fertlerine ispanyolca dersi sağlıyor şirket. Güzel bir fırsat, kaçırmamak lazım di mi.. Yaklaşık 25 saat ders aldım sanırım henüz (haftada 3 saat ancak oluyor) ara ara dersleri Alp hasta olunca iptal etmek zorunda kaldım. Ancak bu kadar ilerleyebildik. Başta keyifliydi, süper eğleniyordum tekrar bile yapıyordum. Sonra yavaş yavaş ödevleri yapmaya vakit bulamadıkça tekrarları yapamadıkça, mahçup gitmeye başladım derse. Dersteki tek kişi olduğunuzu düşünün, gün gibi ortada ne yaptığım ya da ne yapmadığım, çok fena!

Bu kadarlık ispanyolcamla neler yapabiliyorum? Yemek siparişi, alışveriş, (doktorumuz ingilizce konuşuyor da sekreter teyzeler kelime bilmiyor) randevu almak, eve yardıma gelen kadına dert anlatmak, taksi gibi gündelik konuları becerebiliyorum. Hatta o kısımlarda advanced seviyede ispanyolcam:)) aynı şeyleri sürekli söylediğimden.. Hayır ben öyle konuşunca ispanyolcam çok iyi diye düşünüyorlar, cevaplar hızlı versiyon ispanyolca olunca kalıyorum bazen. Hergün biraz daha anlıyorum da, tam anladığım gün olacak mı meraktayım!

Bu arada, Panama'da bir tık daha fazla derdininizi anlatmak istiyorsanız ispanyolca şart onu anlamak uzun sürmüyor. Bir Cenevre ya da Londra hiç değil, ingilizce ile idare edesin.. Yine de yılmak yok devam, bir gaza geldim şimdi en iyisi ben bir tekrar yapayım. İlerleyen günlerde size İspanyolca da ne alemdeyim yine anlatırım.

Yaşadığınız ülkenin dilini zor da olsa öğrenmek lazım, bazen gerçekten hiç işin içinden çıkamayınca, birkaç kelime bilseniz ya da mastar halde konuşsanız dahi işe yarıyor..

Edit: Nisan 2016
Ara ara iptaller ertelemelerle şu zamana kadar 40 saat ders almışım, birinci kitap bitmiş, ikinci grammer kitabına geçmişim. Şu anda nasıl durum derseniz..
Fena değil galiba;) mesela
1- Doktorun sekreterler Türk dizi hastası onlarla diziler hakkında konuşabiliyor, espiri falan da yapıp onları güldürebiliyorum:)
2- Uber kullanıyoruz burada. O gün canım isterse sohbet ediyoruz. Nereli olduğumdan başlayınca zaten konu malum, Türkiye ve Türk kültürünü anlatıyorum. Havası suyu farklı şeylerden bahsetmeye çalışıyorum farklı sürücülere ki bana da ezber olmasın..
3- Eve yardıma gelen Ruby en büyük ispanyolca destekçim! Her konuda sohbet ediyoruz, yanlışlarımı düzeltiyor. Kendisi çok sabırlı benimle tane tane konuşuyor sağolsun.. Her hafta en az 5 kelime zaten ondan öğreniyorum! 
4- Sabahtan akşama kadar nereye gitseniz Reggaeton müziği vardır:) ben onları artık sadece anlamakla kalmıyor eşlik edebiliyorum! 
Hiç fena değil di mi??


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder