Panama Kanalı Büyüyor!

6.6.16

Kutlama var dediler geldik! Panama Kanalı'nın kapasitesi genişletiliyor. Bir nevi bizdeki 3. Köprü açılışı gibi birşey..

Adamlar paranın hepsini sağa sola harcamayıp, bir kısmını yatırım yapmaya ayırmışlar, bravo!

Panama kanalı ziyaretinde tarihçesinde okumuştum; Amerikalıların kontrolünde olduğu dönemde kanal kar amacı gütmeden çalışıyormuş, ancak bakım masraflarını karşılayacak şekilde geçiş ücretlendirmesi yapılmış. Panamalıların kontrolüne geçince kar eden modele geçilmiş.. Aa ne güzel iyiymiş Amerikalılar döneminde dememek lazım, aslında uzun yıllar sömürmüşler..  

1999'dan bu yana kanal panamalıların kontrolünde, kapasite arttırma çalışmasına 2007 yılında  başlanmış ve bu sene açılışının yapılmasına biz de şahit olmuş olduk. Aslında hedef, kanalın 100.yılında yani 2014te açılışı yapmakmış ancak bazı finansal engellerden, ya da işçi grevlerinden dolayı proje 2 sene sarkmış. Panama olunca hiç şaşırmamaya alışıyor insan..

Açılan iki kapı daha büyük gemilerin geçişine imkan vermesiyle, kanalın mevcut kapasitesi iki katına çıkmış. Dünyadaki en büyük yük gemisinin geçişiyle yapıldı açılış. Geçen gemi, Cosco Shipping Panama, geminin ismine Panama'yı sonradan eklenmiş olması da güzel bir jest. 

Açılış için kanalda ve şehir merkezinde Cinta Costera'da, naklen yayınla kanal görüntüleri veren  sahneler kuruldu. Mini konserler yapıldı. Biz de ne varmış  diye bakmaya gittik, panamalıların bu büyük  tarihi gününü kaçırmadık! 

Eh o zaman, dünyaya ve panamalılara hayırlı uğurlu olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder