Panama Karayipleri: Portobelo'da bir Haftasonu

14.6.16
Portobelo, Panama City'ye iki saat araba mesafesinde Colon'a bağlı bir liman kasabası.. Atlantik okyanusu, aslında Karayipler denizi kıyısında bir şirin antik liman kenti.. 
Portobelo, Panama'ya yakın olmasına rağmen dokusu kültürü farklı.. Panama Kanalının yapıldığı senelerde Afrika'dan çok köle getirilmiş kanalda çalıştırmak üzere. Bu insanlar, Portobelo'da kendi köylerini kurmuşlar. Bu sebeple, kolonyal ve Afrika kültürlerinin güzel bir karışımı çıkmış ortaya.. Portobelo merkezde bir sanat atölyesinde çok güzel örnekleri var mesela..  Bu kıyafetlere, evlerin içine de yansıyor..



Portobelo'dan civardaki birkaç güzel ada ve plaja geçilebiliyor. Isla grande, Isla Mamey, Playa Blanca veya Playa Tortuga bunlardan bazıları.. Mesela, Isla Grande'ye birkaç kez günübirlik gittik Portobelo'dan.. Bu arada bilgi, Isla Mamey veya Playa Blanca da herhangi bir hizmet ya da servis yok ya, plaja giderken yiyecek ve içeceğinizi yanınızda götürüyorsunuz. Panama'da bu oldukça normal herkes de bir 'cool box' termos kutu vardır illa ki mesela.

Bir haftasonu konaklamalı gitmeyi de düşünmüştük ki, bir arkadaşımız birlikte ev tutma önerisi getirince hemen atladık tabii. Birer çocuklu 3 aile beraber bahçeli teraslı, La Morada de la Bruja'nın 3 odalı sarı renkli evinde kaldık. Çok güzeldi. Güzel iyi referansınız Panama'da biraz değişiyor, hizmet sektörü kalite seviyeleri bir Türkiye değil ama alışıyorsunuz yeni ayarlara.. 

Cumartesi sabah erkenden yola koyulduk, 2 saat sonra kalacağımız eve ulaşmıştık. Barbekü yapabileceğiniz, denize karşı bahçesi ve hamaklı terasıyla hemen aşık olduk eve!




Eşyalarımızı bıraktığımız gibi hemen evin önündeki iskeleden ana karada bulunan Playa Blanca'ya gectik.

Bu plaj tamamen bakir ve karadan buraya erişim yok. Ağaçlar palmiyeler denize kadar uzanıyor, tüm gün gölgede denize girmek güzel. Plaj hemen hemen 10 adım genişliğinde arkası tropikal orman.. Plajda maymun görenler olmuş mesela o kadar doğal.. Herkesin keyfi yerindeydi.. Bir benim sivrisinek problemim oldu! Kimseye gitmeyen sinekler, beni yedi bitirdi off'a rağmen! Sudan çıkmayarak çözdük problemi;) sabah bizi bırakan kayıkçıya saat vermiştik bizi almaya geldi allahtan oralarda kalmadık;) şaka tabi parayı en son verdiğiniz için herkes işini tamamlıyor..



Gün batmadan ayrıldık ki evin bahçesinde denize karşı keyif yapabilelim diye. Çocuklar da tüm gün uyumamıştı muhtemelen erkenden bayılacaklardı! Çocuklar uyuduktan sonra kaç saat oturduk bilmem, mangal şarap sohbet.. Panama'dan önce kim neredeydi ne yapmıştı hikayeleri konuştuk. Çok ilginç anı paylaşımları oldu.. Keyifle geceyi sonlandırdık. Sabah yine erken kalkacaktık ve bu kez Isla Mamey'e.





Sabah kalktığımızda yağmur vardı, kimsenin de umrunda değildi.. Plaj 5 dk mesafede olduğundan acelemiz yoktu. Çocukların yağmurun tadını çıkarmasını izledik bir güzel;)



Isla Mamey, yani Mamey adası bakir ancak özel mülkiyet! Evet yanlış duymadınız zengin bir işadamının adasıymış.. Burada kendinize özel ada satın almak isterseniz mümkün. 

Isla Mamey'de sular daha sığ ve berraktı Playa Blanca'ya göre. Çocuklar için harika. Akşama doğru gölgesi denize düşen plamiyeler vardı ki, hiç denizden çıkmadık sayelerinde..


Bir haftasonu gezisinin daha sonuna gelmiş oluyoruz böylece.. Yeni maceralar için takipte kalın!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder