Panama'da YASAM: Ailenin direği ''Bakıcı''

9.6.17
 Panama'da oldukça normal bir durum

👉👉 Anne çalışsın / çalışmasın neredeyse her orta ve üzeri gelirli ailede, mutlaka en az 1 yatılı bakıcı vardır. Bizim kültürde de bakıcı vardır evet, anne-çalışan ailelerde.. Ama bakıcının ailedeki yeri ve önemi, Panama'da çok stratejik!

Bakıcı bi nevi ''Ailenin direği'' Nasıl mı? Yazının devamında..
(Fotoda bakıcının bebeğe bakışına da dikkat ne içten.. atlamayalım)
Özellikle annenin çalışMAdığı ailelerden gözlemlerle anlatayım;

🔺Mesela anne, baba ve bebek yürüyüşe çıkarlar, bakıcı ile.. Puseti bakıcı kullanır, anne baba elele yürür.
🔺Yukarıdakinin aynısı alışverişte de geçerlidir. 
🔺Mommy&Me temalı anne/bebek bağının gelişmesi amaçlı aktivitelere bebekler gider ama bakıcıyla, anne çalışmıyor tekrar hatırlatıyorum. Hatta kendi bebeğiyle giden tek anne olursunuz bu etkinliklerde. Haliyle bakıcılar şoktadır, siz anne olarak orada olduğunuz için:) Bu arada bakıcı olduklarını daha ilk bakışta anlarsınız, çünkü hemşire kıyafeti benzerinde bir üniforma giyerler. Ya da onlar sizin anne olduğunuzu anlarlar serbest kıyafetinizden..
🔺Hastane-postane, her türlü iş güç halletme mekanlarında da bakıcı hep oradadır.

Başka bir deyişle, çekirdek aile olarak geçirilen çoğu zamanda BAKICI da hep oradadır.

Yukarıdaki-Aşağıdaki fotoğraf da bunun bir örneği doktor bekleme odasından. Çok normal görünüyor herşey evet.. Ne var yani, anneye bir el yardım amaçlı yanında. Bence de sorun yok, ne iyi hatta (Alp'in kontrollerine yalnız gittiğim zamanlar olmuştu en luzümsuz şeyler de başıma o zaman gelmiştir mesela bir yardım eli aramışımdır) Bu başka ama, çok ironik bi andı. Bu konuya hep bir el atmak istedim, bu an tam da o andı anlatabilmek için.. 

Hikaye şöyle..



Bebek aslında ateşler içinde, bakmayın fildir fildir bakıyor.. Bundan az sonra soydular yavruyu.. Bakıcı bebeyi avutuyor, rahatlatmaya çalışıyor. Anne ise "Nasıl iyi EBEVEYN olunur" konulu bir  kitap okumakla meşgul (Çok başında resme bakarsanız, yüksek ihtimal yeni başlıyordu, kitap pek bi gıcır gıcırdı aynı zamanda). 

Biz de anne olduk diye konunun uzmanı değiliz ama, heryerde karşımıza çıkan çok basit birşey var di mi "Bebeğin anneye, daha doğrusu anne temasına aslında ne kadar çok ihtiyacı olduğu ve bundan daha güçlü başka birşeyin olmadığı".. Neyse dedim ya çok ironik bir enstantane idi bana göre.. 
(İzinsiz çektim evet 🙈😬) 

Dahası var..

🔺 Panama'da 2. çocuk geldiyse, çocukla beraber 2.bakıcı da aileye katılır.
🔺Anne, baba bez değiştirmez genelde.. Bir Panamalıdan ilk ağızdan duyduğumu anlatıyorum.
2. Çocukla 2. Bakıcıları gelen bir Panamalı çalışmaya-anne müşterim olmuştu, merak edip dayanamayıp sormuştum.. 
''2. Bakıcı mı geliyor, aa ne güzel (hayret-şaşkınım çünkü)'' 
Ve bu soruma gayet normal niye sordun ki tonlamasıyla..
''Evet, şu andaki tek başına 2 çocuğun bezini değiştiremez'' gibi bir cevap almıştım. Bana da mantıklı geldi, benimki de soru mu şimdi(!)

Son olarak;
Bu bakıcılar sadece çocuk(lar)la ilgilenir, eve temizlik vs işleri için de ayrı biri gelir. İşçilik çok ucuz bu da bir faktör tabii, ama genel olarak çocuk yetiştirme-büyütme kültürü böyle.

Kültürel Farklılıkları PAYLAŞMAK amaç, yoksa kimseyi yargılamıyoruz..

Gelelim Hikayenin Sonuna..
Fotoğraftaki anne-bebek-bakıcı üçlemesine ne mi oldu? Bekleme odasında 1 saatten fazla bekledik, hemen anlatıyorum..

Bakıcı bebeği sakinleştirmeyi hatta uyutmayı başardı, anne de okuduğu (daha doğrusu az önce yeni başladığı) kitaptan sıkılmış olsa gerek akıllı telefonu ile ilgilenmeye geçti..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder