Basel Karnavalı Fasnacht 2020/ Corona Virüsü sebebiyle İPTAL

28.2.20

28.02.2020 Güncelleme: 2020 Basel Karnavali IPTAL

İsviçre’de aralarında Basel’in de bulunduğu bazı kantonlarda Corona Virüsü tespit edilmesi üzerine, önlem amacıyla 1000 kişi üzeri organizasyon&etkinliklerin Isvicre Konfederasyon Yonetimi tarafindan iptal edilmesine karar verildi. Isvicre'nin en önemli etkinliklerinden olan Basel Karnavalı, Basel World ve Cenevre Auto show  . Bu sene pas geçiliyor.


Basel Karnavalı, orjinal adıyla “Basler Fasnacht”, İsviçre’nin en önemli 10 festivalinden biri. Bir Rio Karnavalı ile kıyaslanamaz, ancak Basel ölçeğinde bakılırsa (nüfus 175bin) 20 bin maskeli ve kostümlü katılımcıyla gerçekleşiyor. Karnaval her sene 200binin üzerinde seyirciyi Basel’e çekmeyi başarıyor. Gelenlerle birlikte şehir nüfusu ikiye katlanıyor, sakin Basel şehri bambaşka bir şekle bürünüyor. Rengarenk kostümler, müzik ve eğlence Basel sokaklarını sarıyor. Bu sebeple, karnaval dönemi Baselliler tarafından ‘’yılın en eğlenceli 3 günü’’ diye anılıyor.  Her sene katildik bu sene de mutlaka katiliyoruz. Yolunuz Subat Mart ayi baslarinda Isvicre'ye dusuyorsa Festival tarihlerini kontrol edin.


Basel Karnavalı UNESCO Kültür Mirası listesinde!
Her sene coşkuyla kutlaniyor karnaval. Başlangıcı 13.yüzyıla dayanan Basel Karnavalı, İsviçre’nin önemli kültürel değerlerinden biri ve 2 ay önce UNESCO kültür mirası listesine alınmış. Gelip görmek için güzel bir sebep!

3gün 3 gece eğlence bu karnavalda!
Karnaval, büyük perhiz’in ilk gününü takip eden pazartesi günü başlıyor ve tam 72 saat yani 3 gün sürüyor. Karnaval ilk gün, pazartesi saat 04:00’da Morgenstreich yani sabah yürüyüşü ile başlıyor. Şehrin tüm ışıkları söndürülüyor. Karnaval grupları aynı anda fenerlerini yakıp karnaval müzikleri eşliğinde yürüyüşe başlıyorlar. Bu sene Karnaval tarihleri 2-3-4 Mart pazartesi sali ve carsamba seklinde. 

detayli program surada bulabilirsiniz. 

Rengarenk bir karnaval!
Abartılı maskeler ve kostümleriyle gruplar, trampet, davul ve piccolo (geleneksel bir flüt) çalarak sokaklarda dolaşıyor.  Geleneksel kostümlerin yanısıra, politika, çevre, barış temalı kostümler de görmek mümkün.

Eğlenceli bir Kortej geçidi!
1. ve 3. günlerin öğleden sonrasında eski şehirde kortej geçişi yapılıyor. Kortej geçişi esnasında kostümlü katılımcılar özellikle çocuk izleyicilere şeker, meyve, konfeti atıyorlar.  O kadar çok konfeti atılıyor ki, heryer konfeti oluyor. Bu arada, topladıklarınızı koymak için, boş bir çanta getirmek iyi bir fikir olabilir. Oldukça büyük bir karnaval ganimeti ile dönülüyor bizden söylemesi.
Aman dikkat!
İzleyici olarak gelenlerin kostüm giymesi pek kabül görmüyor. Cocuk izleyiciler kostümlerini giyerek karnavali izleyebiliyorlar tabii ki. 
Çocukdostu bir karnaval: Basel Fasnacht!
Genel olarak, gündüz etkinlikleri açısından çocuk dostu bir karnaval olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin birçok bölgesini kapsayan oldukça uzun bir rut belirlenmiş. Bu sayede tek bir alanda yığılma yok. Ezilme , ya da görememe sıkıntısı olmadan çocuklar da gayet keyifle izleyebiliyorlar.

2.gün tamamen çocuklara ait!
Çocuklu ailelere güzel haber! Karnavalın 2. günü çocuklara ayrılmış. Karnaval kontrolü çocuklarda, daha küçük çaplı bir kortej geçidini kostümlü çocuklar gerçekleştiriyor. 2. Gün daha sevimli kostümler olduğunu söyleyebiliriz. 

Birkaç gün şeker serbest!
Küçük bir uyarı daha yapalım. Çokça şeker yiyebiliyorlar bu festival süresince eh o kadar da eğlence onların da hakkı değil mi.

Peki ya soğuklar?
Tüm öğleden sonra sokakta geçiyor, malum kış ayı çocuklar üşür diye düşünebilirsiniz. İsviçre’de soğuk hava diye bir kavram yok, hava durumuna göre sıkı giyinmek var. Sıkı giyindikten sonra size karnavalın tadını çıkarmak kalıyor. Bizzat Alp’le denedik. Hiç ayrılmak istemedi.

Gece de eğlenmeye devam!
Gündüz kortej geçişleriyle sınırlı kalmıyor eğlence, gece de devam ediyor. 2-3 ana meydanda karnaval müzikleri eşliğinde konserler gerçekleştiriliyor.
Münsterplatz’da Fener Sergisi!
Morgenstreich’ta kullanılan ve boyları bazen 3 m’yi bulan, ağaç, kanvas ya da kağıttan yapılmış fenerler (Laterne), karnaval boyunca Münsterplatz’da sergileniyor. Sabah yürüyüşünü kaçıranlara, veya fenerleri birarada görmek isteyenler için şahane!

Katılım tamamen ücretsiz!
Karnaval hakkında anlattığım geçitler, konserler, herşey 3 gün boyunca tamamen ucretsiz. Çok emek çok uğraş var.

Karnavala destek olmak isterseniz..
Karnaval döneminde Basel’e gelirseniz, sokakta yürürken herkesin paltosuna taktığı bir rozet dikkatinizi çekecektir. Rozetler karnaval komitesi tarafından kaynak yaratmak amacıyla satılıyor. Bronz, gumus altin gibi seçeneklerle 9chf’den 200chf’a kadar destek vermek mümkün. Rozeti görünür bir yerde taşımak çok önemli. Uyarıyoruz, rozeti olmayanları Räppli denilen konfetilere boguyorlar. O kadar emek ve uğraşı bir rozet alarak desteklemek güzel olabilir.  Ayrıca rozet hatıra olarak da saklanabilir. 

Karnaval Şubat ya da Mart ayında;
Bu sene 2-4 Mart tarihlerinde gerçeklesecek karnavalin tarihleri her sene değişiklik gösterebiliyor. Genellikle Şubat ya da mart aylarına denk geliyor. .

Basel, Fransa’nın Alsace (Colmar, Strasbourg), ve Almanya’nın Romantik yol bölgelerine yakınlığıyla aslında 5 günlük bir tatilde 3 ülke birden görmenize olanak sağlayacak klasik bir İsviçre şehri!

Keyifli keşifler!!

Biz Instagram'da da varız. Gelirseniz seviniriz.


Instagram sayfamız için @BizeMusaade

Basel Fasnacht - Karnavalindan renkli anlar..

 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder