Londra'da ev tutmak ya da tutamamak??

13.2.12
Newcastle-Londra arası arabayla 5-6 saat ve trenle 3 saat olduğundan, Londra'da ev tutmamız gerekiyor haliyle.. Onu da tutabilirsek.. 
Teklifi aldıktan sonra hemen bi Londra seyahati organize etmiştik ev bulmak için. Murat'a son dakika iş seyahati çıkınca ilk emlakçı/ev görüşmelerini yalnız yapmam gerekti. Murat Panama'da gezinirken ben de aslında evdeki hesabun çarşıya uymayacağını hemencecik anlamıştım.. İlk ben baktım durumu anladım tıpış tıpış eve geri döndüm. Gerçekleri Muratla paylaşmak için, bütçe yer evin durumu vs tekrar konuşmamız brifi gözden geçirmemiz lazımdı..Tuttuk mu tuttuk.. Newcastle'da tüm taşınma ve ev tutma eve yerleşme işlemlerlerini yerleştirme ajansı yapmış olduğundan biz de öğrenmiş oldu, Türkiye'de ev tutmaya benzemiyormuş Londra'da ev tutmak..

Madde madde anlatıyorum Londra'da ev tutacakları ne bekliyor!

1) Londra içinde merkezi olsun hemen hop metroya atlayayım Oxford streete gidip geleyim ama büyükçe de bir ev olsun, bahçeli mesela şöyle iki odalı, birini hobi odası yaparım belki gibi düşünüyorsanız. Unutun hemen Türkiye'ye geri dönün. Evler kutucuk şeklinde. Londra içinde kalacaklar bütçenizi de ona göre ayarlamanız lazım.. Ama o hayal kurduğunuz evi tutmak istiyorsanız biraz Londra dışında tren ile 30-45dk mesafede olmayı kabul etmeniz lazım. O zamanda Londra'nın heyecanlı kalbinin attığı yerde olmamış oluyorsunuz.. Kabaca örnek vermek gerekirse.. Londra dışında 1000 pounda 2 odalı bahçeli bir evi rahat bulursunuz. Londra, içindeyse o paraya 1+1 kutucuk bulursanız hemen tutun.. En az 1300 pound net!

2) Bütçenizi ayarladınız nerede ev tutacağınıza karar verdiniz. Bundan sonrası çok daha sinir bozucu bir süreç baştan belirtelim. O kadar hızlı gidiyor ki evler inanılır gibi değil. Hatta çoğu ev daha ilanı çıkmadan gidiyor.. Netten bir ev beğenseniz çoktan tutulmuş olma ihtimali %150! O sebeple hiç sinirinizi bozmayın hayal kırıklığına da uğramayın. İlanlar için aramayın emlakçıları, onlar da örnek amaçlı koyuyorlarmış bazı reklamları. Direkt ofislerini gidin kapı kapı ne aradığınızı anlatın.

3) Hadi diyelim 'tutulmamış bir ev' buldunuz, 'hemen tutuyorum' deseniz olmuyor. Ev için biçilmiş bir fiyat üzerinden bir teklif vermeniz gerekiyor evsahibine. Pazarlık mı yapacaksınız yoksa ilandaki kiranın aynısını mı teklif edeceksiniz sizin kararınız.. Çünkü emlakçılar net söylüyor 3 kişi daha teklif verdi vs diye.. Bu arada ne diyorlarsa inanabilirsiniz çünkü bizim Türkiye'deki emlakçılar gibi evin taliplisi çok havası yatatmaya çalışmıyorlar. Evler zaten hızlı gidiyor, neyse o sana da olanı söylüyor, evleri daha hızlı kiralama kaygısı yok çünkü.. Her seferinde süreç uzamış olur sadece, o yüzden beğendinizse  bir yer, daha iyisini aramaya çalışmak manasız. Daha iyisinin sonu yok çünkü..

5) Teklif sonrası adımlar, ev sahibinin ne kadar pimpirikli olduğuna göre değişiyor.  Ama çoğunlukla refererans kontrolu yapıyorlar eski evsahipleri ile, finansal durumunu kanıtlar bankadan belgeler, çalışır belgesi gibi bir sürü  şey istiyorlar. Evsahibinin içi rahat olsun diye..

6) Diyelim ki buraya kadar herşey yolunda gitti.. Çok doğru teklifi verdiniz, ne fazla ne eksik ve evsahibi proflinizi de beğendi. Tamam ev artık sizin haberini de almışsınız. Hemen bi koşu anahtarları almaya geleyim dediğinizde yok 2 haftaya ancak cevabını alırsanız şaşırmayın. Sırada kontrat var karşılıklı imzalanması 3-5 gün kadar süren.. Aracı bağımsız kurumlarla yapılıyormuş da o yüzden zaman alıyormuş.

7)  Kontrat hazır tamam anahtar o zamann plizz ben yavaştan yerleşeyim diye düşünüyorsanız hemen stop! Ev içini ev sahibi düzenleyecek, sana hazırlayacak filan çok iş var.. O yüzden bir 10 gün daha net veriyorum beklemek lazım. Yani kontrat sürecinde ben de evi hazırlayayım da hemen kira başlasın hiç demezler, kaldı ki seni düşünecek hemen girsin yazık evsiz kaldılar galiba diye.. Bu İngilizler bekleme konusunda hiç problemi olmayan insanlar. Onlara göre hava hoş da işte bize değil.  Biz beklemeyi bilmemişiz, tezcanlılık DNAmızda da.. Bekliyorsunuz işte, mecbur bekletilince.

8) Herşey tamam ev de hazır, bu kez yine programı çok yoğun başka bir aracı bağımsız kurum ile bir şekilde randevulaşıp, eve gidip envanter  durum yoklamasını beraber yapmanız gerekiyor. Ev ne şekilde teslim alıyorsunuz tutanak tutulduktan sonra, artık anahtarı alabiliyorsunuz. Sonunda!

Biz de böyle bir günde beğendiğimiz 2 evi kaçırdık, gördüğümüz 6. evi beğenince tuttuk, uzatmamaya karar verdik. Hesapta olandan biraz daha fazla otelde kalmam gerekti ama olsun.. Bunlar da hayat tecrübesi bir yerde;)

Evi de şimdilik ufak tefek versiyonundan tuttuk.. Hedefimiz Murat'ın Londra ofise geçmesi sonrasında daha büyük eve geçeriz nasılsa dert değil..

Eh artık, evimiz de olduğunu göre Londra'ya bekliyoruz herkesi! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder