Cenevre'den Fransa'ya Sınırötesi Haftalık Market Alışverişi

22.1.14

İsviçre'de yaşamın ne kadar pahalı olduğunu az çok herkes duymuştur. Refah seviyesi çok yüksek ya, işte fiyatlar da öyle! Tekstilden, markete, mobilyadan artık aklınıza ne gelirse, Avrupa'da herhangi bir yer ile kıyaslayınca fiyatlar daha yüksektir genel olarak. Bir de söylemeden geçmeyelim, psikolojik bariyer var; dövizi TL'ye çevirme dürtüsü sizi rahat bırakmaz bir müddet. O herşeyi kafada 3le çarpmak yok mu, kabusunuz olur.. Bu arada, kazanç bir türlü 3le çarpılmaz nedense, o dürtü bir tek harcarken devreye girer işte:)) Peki fiyatlar böyle yüksek olunca, ne mi yapılır?

Hemen açıklıyorum! Sınırötesi market operasyonları yapılır!



Cenevre'de -daha doğrusu Fransa ya da Almanya sınırına yakın yaşayanlar- özellikle İsviçreli olmayan yabancılar-expatlar, market alışverişine  Fransa'ya gider. Evet doğru duydunuz. Ülke değiştirirler market alışverişi için..

Çoğu gurbetçinin en az bir kez deneyip, fiyat farkını gördükten sonra düzenli yapacağı bir haftasonu aktivitesi oluverir üstelik hemencecik. Cenevre'nin Fransa'ya sınırında Vernier bölgesinde büyük bir Carrefour var, Fransa'da ama o kadar yakın ki, bu markete Cenevre'den 10 dakikada ulaşılıyor!

Aslında sadece fiyatlardan da değil Fransa'ya gitme sebebi, başka birkaç sebep de şöyle:
**  Ürün çeşitliği Fransa'da daha fazla. Cenevre'deki marketler nispeten küçükler. 
** Sınırın hemen ötesinde Carrefour dışında popüler süpermarket zincirleri çok alternatif sağlar.  Geant Casino, Intermarche, Champion, Lidl, Aldi, ve Leclerc gibi..
** Cenevre'dekinin aksine, Fransız süpermarketleri pazar günleri açıktır. İsviçre'de yaşayanlar bilir. pazar günleri çoğu dükkan-market kapalıdır!! Bir de mevsimlerden kışsa mesela boştur sokaklar. Şehir bio-silah saldırısına uğramış, herkes sığınaklara sığınmış da bir tek sizin haberiniz yokmuş hissi uyandırır o kadar boştur sokaklar! Herkes kışın ya dağdadır, ya da yazın göldedir. 

Alışverişin fazlası kaçakçılığa giriyor, sınırlamalar var aman dikkat! 
''Fiyatlar süper o zaman dolduralım sepeti'' diyorsanız aman dikkat sakın ha! Cenevre yetkilileri, alışverişin Cenevre'den Fransa'ya kaymasının bir miktar önüne geçmek için günlük olarak İsviçre'ye ne kadar ürün getirebileceğinize dair  sınırlamalar getirmişler. Özellikle, et yumurta süt ve benzeri ürünlerde.. Günlük kişibaşı en fazla 500g et sokabiliyorsunuz, ya da bir alışverişte maksimum 10 yumurta gibi.. Fazlası için 300CHF kadar ceza ödersiniz. Ödeyen arkadaşlar var oradan biliyoruz -ve hayır o biz değiliz, gerçekten:)) 

Kontroller ne yoğunlukta?

Tamamen şansa kalmış. Net birşey söylemek mümkün değil. Her haftasonu geçiyoruz neredeyse, bazen çok yoğun olur, konvoyda beklersiniz geçmeyi. Bazense tek araba siz olursunuz.

Toplamda 4-5 kez durdurmuşlardır bizi. Bazen hakkaten fişimize baktılar. Bazen torbalara kadar ne var diye baktılar. Çoğu zaman da geçtik gittik hiç bakmadılar. ''Random Check'' dediklerinden yani. Siz en iyisi kurallara uyun. Bu İsviçre'de cezalar çok acı bizden söylemesi!

Sınırötesi alışverişe yerli bakışı nasıl?
Sınırötesi market operasyonu, isviçreliler tarafından pek yapılmaz. ''Para ülkemizde kalsın, ödeyeceğim vergi de ülkemin cebine girsin'' diye düşünürler. Çok doğru bir yaklaşım takdir ediyorum. İsviçre'ye 1-2 seneliğine expat olarak gelmiş yabancılardaysa  (biz de dahil olmak üzere), doğrusunu söylemek gerekirse, ülkeyi değil kendi aile bütçesini düşünüyor gibi bir durum var benim gözlemlediğim;)

Cenevre'deki market seçenekleri neler.. 
Cenevre'de yaşayan ya da yolu İsviçre'den geçenler bilir, Migros ve COOP, Cenevre'deki iki ana süpermarket zinciri. COOP biraz daha düzgünce pahalı bir konumlandırması var, Migros'un kendi adı altında sattığı ürünler var biraz daha uygundur. Ama günün sonunda, sebze meyve et balık vs gibi ürünlerde benzer fiyatlandırma yaparlar.. Bu arada Türkiye'deki Migros ile alakası yok. Tamamen ayrı şirtketler. Fiyat farkı var diyoruz da hiç mi uğramıyoruz. Günlük, ekmek süt vs eksikleri tabii alıyoruz buralardan..Büyük alışverişlerde Fransa'yı tercih ediyoruz.

Fransa ile fiyat kıyaslaması nasıl peki diyorsanız eğer...
Elmayı taneyle, karpuzu dilim dilim alan yabancılara pek etki etmez de; semt pazarından bol bol herşeyi kiloyla, Urfa karpuzunun da en irisini almaya alışmış biz Türklere tam bir şok etkisi olur fiyatlar!

Tavuk  100 gr  ---   İsviçre: 3.40 CHF //  Fransa: 1.25 Euro
10lu Yumurta  ---   İsviçre: 2.50 CHF //  Fransa: 1.09 Euro
Et  100 gr        ---   İsviçre: 3.40 CHF //  Fransa: 1.49 Euro
Tropicana 1lt  ---   İsviçre: 5.25 CHF //  Fransa:  2.75 Euro

İsviçre Frank'ını Euro'ya çevirmeye bile gerek yok, yakınlar.. Bu halde bakınca fiyat farkının ne kadar çok olduğunu görmek mümkün!

Fark aslında böyle bakınca çok gelmeyebilir belki, bu sadece birkaç üründeki fark.. Haftalık büyük alışverişlerde çok fark yaratıyor doğrusu!

Herkesin neticede kendi vereceği karar. İsviçre'de yaşıyorsanız eğer, biz sınırötesi market operasyonu yapın, farkı bir de kendiniz görün deriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder