Panama'daki fotoğrafçınız is 'Coming Soon'

22.9.15

Fotoğraf çekmek en büyük tutkum.. 

Kendim için yaptığım en doğru şeylerden biri, 8 sene önce İFSAK Fotoğrafçılık kursuna katılmaktı. Devamı geldi sonrasında, benim için insan önemliydi, hikayesi olan fotoğraflar çekmeliydim. Portre üzerine birçok başka atölye çalışmalarına katıldım. Çok keyif aldığım bu hobimden para kazanabilmek hayalim taaa o zamanlar vardı, sadece kendime sakladığım bir hayalim.

Londra'ya taşındığımızda fotoğraf çekmeye devam ettim ve oradayken Westminster Kolejinde İleri Portre Fotoğrafçılık üzerine bir akşam okuluna gittim. Alp gelmeden onun gelişine hazırlanmaya başlamıştım, yenidoğan bebek fotoğraflarını kendim çekmek istiyordum. Derken bu işi aslında bebek sahibi olduktan sonra annelerin yaptığını gördüm. Bunu ben de yapabilir miydim acaba? O dış sesler yok mu, daha başlamadan insanı durduran.. 'Sen değilsin bunu ilk düşünen', 'nasıl başlayacaksın', 'kaç kişi var piyasada bunu hali hazırda yapan', 'nereden müşteri bulacaksın ki' vs vs.. Çok üstünde durmamaya çalıştım bu düşüncelerin. Denemeden bilemezdim sonuçta. Kaybedecek birşey de yoktu ucunda, aksine kendi bebeğim olunca işime illaki yarardı öğrendiklerim.

Kendini geliştirmenin en güzel yolu internet! Deniz derya çok kaynak var, Amazon'dan da birkaç kitap aldım. Sonra yapılabilir birşey olduğuna karar verdim, bunu denemeliydim ve fikrimi Murat'la ailemle, birkaç arkadaşımla paylaştım. Çok olumlu yorumlar aldım onlara göre de denemeliydim, fotoğraf çeken bir arkadaşımdan 'eline makinasını alan fotoğrafçıyım diye dolanıyor istanbul'da o kadar kolay değil' demişti.. Evet kolay olmayacaktı. Ama denemem lazımdı. Bir de babannem vardı,  aldığım mühendislik eğitimi sonrasında gururla 'Miihendis Hanım' diye seslendiği torunu Pazarlamacı olmuştu. 'Pazarlamacı' olarak yaptığım işim, kafasını zaten çok karıştırmıştı. Herekesin babannesi gibi; kapı kapı dolaşan tencere kap-kacak satan kişiydi onun bildiği pazarlamacı! Şimdi de fotoğrafçı oldum deyince acaba ona göre daha mı iyi olacaktı, yoksa durum daha vahim bir hal mi alacaktı kestiremiyordum..

Londra'dayken çok araştırdım, çok okudum. İş nasıl kurulur, neler yapmalıyım ya da yapmamalıyım kafamda internet ya da kitaplarda cevaplarını bulamadığım bir dolu soru vardı. Sonunda, Londra'da kendi işini kurmuş alanında başarılı bir bebek-doğum fotoğrafçısından birebir mentoring almaya karar verdim. Ciddi bir yatırımdı. Doğum iznine ayrılmadan önceki son birkaç haftamdı, yaparsam ancak şimdi yapabilirdim.. Yaptım! (İyi ki de yaptım!)

Katherine bir tam gününü bana ayırdı. Stüdyosuna bir de model bebek geldi. Yenidoğan bebek fotoğrafları nasıl çekilir, bebekler nasıl poza hazırlanır, işi kurmak için neler gerekli, hangi aşamalardan geçeceğim, dikkat etmem gerekenler neler vs herşeyi konuştuk..

Gün bitiminde kolay olmadığını anladım. Sabah 8:00de başlamıştık, ve saat 22:30idi bittiğinde ya da ben bittiğimde.. Koca göbeğimle, Londra'nın o meşhur karmaşık metrosunda evin yolunu tuttuğumda, metro hızında karmaşık düşünceler vardı kafamda.. Ne yapmalıydım?

O akşam kararımı vermiştim. Ne olursa olsun bunu deneyecektim! Katherine'den aldığım mentoring kapsamında ilk bir senede online, ya da telefonla sorularım olursa yanımda olacağını da söylemişti. En azından yol üzerinde de işi bilen danışabileceğim birisinin olacağını bilmek rahatlatmıştı beni.

Sonra Cenevre'ye gittim. Doğuma kadar portfolyomu genişletmeye çalıştım. Bir de baktım ki doğum vs derken, Cenevre'de açtığım bir facebook sayfası üzerinden küçük projelerle ufaktan para kazanmaya başlamış vaziyette buldum kendimi. 

Cenevre'de tam yaptığım işler kulaktan kulağa tavsiye ile duyulmaya başlanmıştı ki, bu taşınma kararı çıktı. Panama'da herşeye sil baştan başlayacaktım..

İlk birkaç ayımı Panama'daki lansmanıma hazırlanarak geçirdim acele etmeden. Bu kez websitesi de yapacaktım. Biraz daha profesyonel boyuta taşımalıydım süreçlerimi..

Ve çalışmalar tamamlanmak üzere.. Resimdeki 'Coming Soon' notu benim websiteme ait!

Lansman günü çok yakın, Panama Mamas hedef kitlem. Ekim ayı reklam yayınlama gününe yetişeceğim. Çok heyecanlı günler yaşıyorum!

Merak ediyorsanız ilerleyen günlerde www.elvanbayhan.com'a bekleriz..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder