Cenote'de yüzme keyfi & Tekila!

13.3.16

Tulum'da kaldığımız günlerin sonuncusunda Cenote gezdik. Tulum'dan Citchen Itza'ya doğru giderken ana yol üzerinde sağlı sollu birçok Cenote var. Tulum'daysanız mutlaka en az bir tanesini görmeye gidin, görülmeye değer eşsiz doğa harikası! Dalış seviyorsanız zaten hiç kaçırmamalısınız!



Cenote de neymiş derseniz? Tam bir türkçe karşılığını bulamadım, doğal tatlı yeraltı su kaynakları ve mağaralara böyle deniliyor ispanyolcada. Quintana Roo bölgesinde çok fazlaca var. Hepsi de farklı birbirinden. Kimi cenoteler tamamen yer altında, kimileri komple yüzeyde bir havuz gibi, üzeri açık olanlar, çukur şeklinde olanlar da var.

Gitmeden önce internetten bakmakta yarar var, resimlerine bakıp sonra karar verebilirsiniz hangilerine gitmek istediğinize.

Bu cenotelerin çoğunun tatlı ve serin sularında aynı zamanda yüzülebiliyor, dalanlar, snorkel yapanlar filan.. Aktivite çok.. Bu arada fotoğraflara bakınca muhteşem di mi!  Hemen atlamak istiyorsunuz. Biz iki ayrı Cenotenin yer altından birbiri ile bağlantılı olduğu, Dos Ojos  ve diğeri de üstü açık Ik-Kıl isimli cenoteleri görmeye gittik.


Mavi serin sulara dalış! Ayrıca hangi açıdan baksaniz baksanız çok güzel!
Cenetolerde, Alp biraz ürktü anlamadı ne olduğunu, suya da girmek istemedi.. Israr etmeyip sırayla girdik:) 


Tulum'da kaldığımız otele doğru dönerken çok tesadüf dönüş yolu üzerinde bir tekila üreticisi vardı. Ziyarete açıktı. Kapanmasına 1-2 saat vardı, hemen kısa bir mola verdik. Küçük bir üreticiydi, çok hızlı bir tur yaptık. Yerinde tequila'nın yapılışı hakkında bilgi aldık. Paket tur olarak satılıyor bu tür geziler de böyle kendin gidersen çok daha uygun. Bundan sonra Margaritalar Murat'tan..


Tequila'nın yapımında kaktüsgiller ailesinden Mavi Agave bitkisinden çıkarılan özüt kullanılıyormuş. Kırmızı volkanik topraklar uygunmuş bu bitki için..
Agave bitkisinin meyvesi bu resimdeki ananasımsı şey, ananasın  büyük hali, bir fıçı kadar var boyutları. Özüt işte bu meyveden çıkıyormuş.. Yapılışını da öğrenmiştik tamamdı. 








Sabah akşam tequila da içmeyiz, bu bilgi ne işe yarar bilinmez ama sohbet konusu olursa Agave bitkisini artık biliyoruz. Bazen saçma ve lüzumsuz şeyler bilmek de güzel şu hayatta.. Buradan arkadaşım Adri'ye selam olsun, genel kültür bilgisi konusunda üzerine kimse tanımam, lüzumsuz şeyler konusunda da!

Diğer Meksika yazılarımız hepsi bir arada burada..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder