Merksika'nin Dünya Harikası Chichen İtza

24.3.16
Ve Chichen Itza. Dünya'nın modern yedi harikasından biri.. Yucatan yarımadası'nda birçok Maya antik şehir kalıntısı var, içlerinde en büyükleri Chichen Itza şehri. Maya'ları anlatmak uzun sürer, herkesin bildiği gibi efsanevi Maya Uygarlığı Güneş takvimini bulan uygarlık. 

Meşhur Chichen Itza Piramidi'nin adı aslında El Castillo bir astronomi-matematik eseri, her cephesinde 91 basamak var, 91x4=364 + 1 de en üstteki düzlük de sayılınca  365 yani bir yılı oluşturan gün sayısı çıkıyor.

Ekinoks döneminde, gün doğumunda ve batımında güneş ve dünyanın konumundan yılan silüeti oluşuyormuş basamaklarda... Mart ayı süresince görünüyormuş, biz göremedik,  çok erken gitmek gerekiyormuş, Alp'le o kadar da zorlamayalım dedik. Piramidi normal halinde görmek bile başlı başına harika!

Bu arada bilgi; korumak amaçlı, piramide tırmanılmıyor. Birkaç sene öncesine kadar çıkılabiliyormuş. Piramit tırmanmak  isteyenlere Coba Maya şehrini tavsiye ediyorlar. Başta gitmeyi düşündük ancak sonradan, Tulum kalıntılarına da gideceğimiz için bir üçüncü maya şehrine gitmenin yorucu olacağına karar verdik. Kumsalda sakin bir gün geçirmeye karar verdik.


Ara ara bu tarz Turist fotosu da yapmak lazım..

Alp bunlar ne diye sordu, gezdiğimiz yerleri anlatıyor çok  önemli bilgiler var, hepsini okumamız lazım deyince, bu kez de hiç birini okumadan geçemedik.. 4 saatten fazla kaldık Chichen Itza'da. Bi ara Alp uyudu hatta, sonra uyanınca kaldığımız yerden devam ettik.

Bu arada, çok sıcak oluyor demişlerdi, biz Panama sıcaklarına  alışmışız galiba, ağaçların arasında gölge alanlar vardı, o yüzden çok sıcakta kalmışız gibi hissetmedik gün sonunda.
Müzelerde, arkeolojik gezilerde herşeyi sonuna kadar okumayız, büyük resmi anladık mı tamamdır her detaya girmeyiz doğruya doğru. Alp'ten dolayı hepsini okuduk, ama bu kadar kötü birşey anlatmayan, boş açıklamalar görmemiştim. İlgiliyseniz eğer çok, bir rehberle gezebilirsiniz ya da yanınıza, netten birseyler bastırarak gidin derim.












Bin Sütun Meydanı, sivil ve dini törenler için kullanılıyormuş.

Sonu ölümle biten top oyunları bu sahada yapılıyormuş. Takım oyunu, biraz futbol gibi. Ateşten bir topu bir halkadan geçirmeye çalışıyorlar, elle dokunmak yok. Vücutlarını kullanarak sektiriyorlarmış.. Xcaret parkında şovda  bu sporu gösterdikleri bir kısım vardı, ateşten top ile oynamışlardı oyunu. Etkileyiciydi. Kaybeden takım bazen ölüme mahkum oluyormuş. Bu Maya kültüründe ceza'dan çok kurban etme inanışının bir parçasıymış. Kurban edilmek yüce, kutsal bir mertebeymiş.

Hey!! Bir maceranın daha sonu.. Alp'le muhteşem anılarla  dönüyoruz, Meksika'ya tek kelimeyle bayıldık ve tekrar geliriz diyerek veda ettik.. Çocukla gidilebilecek süper bir tatil lokasyonu alternatifii!! Gezilecek, görülecek yeri ve aktivitesi çok! Muhteşem yemekleri de unutmayalım!

Diğer Meksika yazılarımız hepsi bir arada burada..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder