Küba Seyahati Öncesi Bilmeniz Gerekenler!

5.4.17
Küba, Karayipler'de muhteşem bir tropikal ada hayatıyla size inanılmaz bir deneyim yaşatacak bir yer, evet. Birazdan okuyacaklarınızı bilirseniz, o emek emek çalışıp da kazandığınız tatiliniz bizce çok daha keyifli geçer. Biz gitmeden çok azını biliyorduk!  Daha önce gittiğimiz hiçbir yere benzemediğinden, tavsiyeler de biraz farklı şaşırmayın. 

Küba'da birkaç gün geçirdikten sonra öğrendiğimiz, keşke önceden bilseydik dediğimiz tavsiyelerimize başlayalım o zaman! Şimdiden iyi tatiller!!

1- Temel ihtiyaçları bulmak zor, varsa özel ihtiyaçlarınız bavula atın! Çocuklu aileler dikkat:
Unutmayın, Küba'da herşey devlet kontrolünde. Abluka devam ediyor da diyebiliriz. Özel sektör diye bir farklılaşma yok. Ürün arzı belli, devlet ne verirse o, çeşitlilik az yani. Marketlerde (bildiğimiz marketlerden değil küçücük dükkanlar), bakkallarda çok sınırlı ürünler var. Özel bir şeye ihtiyacınız varsa bavula atın. Mesela biz Alp'in paket sütlerini ve bazı gıda ürünlerini yanımıza aldık. Yolda yürürken çok turist sordu ''sütü nereden buldunuz'' diye.. Yani paketlenmiş süt bile bir lüks. 

2- Temel ihtiyaç demişken.. Tuvalet de ayrı bir başlık! Sabun, Tuvalet kağıdı Küba'da bir lüks: 
Tuvalet konusu biraz sıkıntılı.. Evet biz sabun ve tuvalet kağıdı almamıştık hiç bu konudan bahseden olmadı ne de bir yerde okudum. Hatta, çantanızda bulundurmak dışarı çıktığınızda da iyi bir fikir olabilir. Genelde, restoranların  tuvaletlerinde sıvı sabun ve tuvalet kağıdı olmaması gibi bir durum var. Hani eskiden lavabo kapısında bekleyen teyzeler vardı ya, kolonya ile, Küba'da onlardan var hala.

3- Hijyen konusunda hassasiyetiniz varsa Purell taşımak iyi bir fikir olabilir: 
Yukarıdaki nedenlerden dolayı almanızda yarar var. Gerçi bu sadece Küba için değil, genel olarak Latin Amerika hijyen anlayışı biraz farklı Avrupa standartlarından, aklınızda olsun!

4- İlaçlarınızı almayı unutmayın:
Yukarıdaki sebeplerden mideniz bozulabilir, hazırlıklı olmaktan zarar gelmez. Biz hafiften bozulur gibi olduk ama çabucak geçti. 

5- Araba kiralamayı düşünüyorsanız önceden planlayın: 
Küba'ya gitmeden aylar önce yapmanız lazım, araba sayısı çok az, olan birkaçı da hemen gidiyor. 


6- Çok önemli! Hava durumuna dikkat: 
Küba'nın her daim palmiyeli, güneşli, sıcacık resimleri yanıltmasın, evet tropikal iklimi olan tatil cenneti bir ada.. Gündüz hava nemli ve sıcak, gecesi hafiften serin olabiliyor. Aman dikkat yakınlarda geçen firtına varsa mesela çok serin.. Bizim gittiğimiz dönemde şanssızlığımız El Nino geçiyormuş açıklardan, Şubat ayında tropikal ada havası değişti resmen. Donduk diyebilirim. Allahtan sonrasında Türkiye ziyaretimiz vardı da, yanımızda birkaç kışlık vardı. Yani diyoruz ki; palmiyelere aldanıp sırf şort, sandalet ve t-shirtle gitmeyin.. Bikaç uzun kollu ve bir adet de kapalı ayakkabı almanız da yarar var!

7- CUC ya da CUP?? Adeta bir monopoly dünyası: 
Küba'da yerliler için fiyatlar çok uygun. Halk için herşey çok uygun fiyatlarda. Devlet halkı korumak adına, turistlere farklı fiyat uygulaması yapmanın bir kolay yolu olarak ayrı bir para birimi çıkarmış. Böylece ülkenin turizm ekonomisi ayrı dönüyor. Kuba pezosu CUP kübalıların kullandığı para birimi. Turistlerse Convertible Peso kısaca CUC kullanıyor.  1 CUC 1 Dolara endekslenmiş ve 1 CUC da, 25 Küba pesosu ediyor, unutmayın CUC daha değerli yani. Heryerde fiyatları iki para biriminde göreceksiniz. Turistlerin, Küba pezosu harcaması yasak. CUC sadece Küba'da geçerli, uluslararası geçerliliği olmayan bir para birimi, başka ülkeler tarafından kabul edilmiş değil, monopoly parası demem ondan. Gitmeden alamıyorsunuz, ülkeden CUCla çıksanız da değeri yok. Bilmenizde fayda var, Amerikan ambargosundan dolayı Amerikan kredi kartları (Amex) ve Amerikan Doları büyük oteller dışında birçok yerde kabul edilmiyor. Yani döviz olarak yanınıza Euro almanız gerek. Bu arada her CUC alışınızda bir de komisyon ödüyorsunuz. Dedim ya adeta Monopoly diye kuralları bilmeniz lazım.


8- Turistlere ayrı bir para birimi olduğundan bahsetmişken, aman para üstüne dikkat! 
Bazı uyanık Kübalılar size CUC yerine Küba pezosu verebilir, bakmadan almayın. Bir gece vakti taksiye binmiştik, hafif acelemiz de vardı. Geç olmuştu, Alp'in uykusu gelmişti iyice.. Eve ulaştık, karanlıkta bize Küba pezosu üstü verdi bir uyanık, biz de anlamadık tabii. Siz dikkat edin. Hayır, sonra Küba pezosunu da harcayamıyorsunuz turist olarak, yasak çünkü. Ben çok az kısmını az ispanyolcamla harcayabildim, yolda patlamış mısır satıyorlardı, ala ala patlamış mısır aldım yani. Düşünün bir koca poşet mısıra 5 peso vermiştim!

Bu arada, olay aşağıdaki takside vuku buldu, herşeyin fotosunu çektiğim doğrudur evet:)) Şans eseri, o an bile var! Ama gel gör ki, Alpiko plakanın tam da önünde durmuş, plaka bilgisi yok. Yoksa bu taksiye binmeyin diyebilirdim ama diyemiyorum.. Taksicinin bakışlara dikkat. Uyanıkgillerden bariz, başından anlamalıymışız.




9- Oteli boşverin, Casa Particulares evlerinde kalın, gerçek Kübalıların hayatına dokunun:
Otellerin işletmesi de devletin elinde fiyatlar aynı hepsinde. Zaten çok az otel var. Onlar da bizim gittiğimiz dönemde gecesi 250 dolar idi. Casa Particulares diye bir sistem var, Küba'lılar evlerinden birkaç odayı kiralıyorlar, pansiyon mantığında. Oldukça güzel bir sistem! Hem halk, hem turist kazanıyor. Çünkü sadece 25 dolara buralarda kalınabiliyor. Ev pansiyonları tercümesi.. Gerçek Kübalı bir aileyi yakından görmek sohbet etmek ve daha uygun bütçelerle konaklamak istiyorsanız eğer casas particulares tam da aradığınız şey! Biz öyle yaptık.. Oteller 10x pahalı idi. Evlerin Casa Particulares evi olduğunu önündeki çapa gibi nişandan anlıyorsunuz (Murat'ın başının yukarısında)

10- Mümkün mertebe La Habana Vieja'da (Old Habana) ya da yakın bölgelerde konaklayın:
Habana Vieja old Habana, en merkezi turistlere dair herşeyin olduğu yer. Bulabiliyorsanız orada, ya da onun hemen yakınındaki ilk semt Centro Habana orada kalmaya çalışın. Yalnız Centro Habana büyük bir yer, dikkat Habana Vieja'ya yakın tarafında kalmaya çalışın, böylece yürüyerek dahi gidebilirsiniz Old Habana'ya, merkeze. Vedado diye biraz daha düzgün, sonradan iyileştirilmiş bir semt var ama uzak Old Habana'ya, 45 dk yurume mesafesinde kalıyor. Vedado biraz daha modern yüzü Küba'nın. Merkeze git gel taksi gerekiyor aklınızda olsun. 

Biz genelde kültürel amaçla gidince eski şehir varsa oraya yakın bi yerde kalmayı tercih ediyoruz, ki kolayca gidip gelelim, aralarda mola için hotele gitmek gerekirse gidebilelim diye. Küba'da da öyle yaptık. Tabii, tercih meselesi. 

11- Mojito seviyorsanız bol bol için! 
Mojito'ya memleketinde doyun!  1-2 dolara daha da bulamazsınız:) En salaş, hem de en güzel mojitolar Küba'da, Öz Mojito!


12- Aktarmalı uçuyorsanız Havana Club'ı duty free'den değil, merkezde alın ve valize atın:
Eve dönüş yolunda duty freesinden alacağınız alkollü ürünler, aktarmalı gidiyorsanız eğer, gümrüklere takılır. Caa-nım, Havana Club'ları, bir sonraki uçağa alamazsınız. Bu sebeple, mojito severlere tavsiyemizdir, valize mutlaka bir iki şişe Havana Club atın. Hakikaten çok uygun fiyatlar!

13- Biz Türkler için kahvaltının yeri ayrıdır diyenlerdenseniz, kahvaltı keyfi için otel otel gezin! 
Kahvaltı seçenekleri şöyle.. 
- Casas particulares evlerinde kalıyorsanız, $1-2'a ev sahibinden kahvaltı hazırlamasını isteyebilirsiniz.
- Ya da yine $1-2'a meşhur Küba sandviçi yiyebilir, tropikal sıkma meyve sularından içebilirsiniz, her kafede var. Meşhur dediğim de peynir ve salam bu arada, çok şey beklemeyin..
- Ya da en güzeli, kendinizi şımartmak ve güne güzel başlamak istiyorsanız, otellerin açık büfe kahvaltısına gidin deriz. Görkemli teraslarında ya da büyük salonlarında güne güzel başlayın. Oteller, otel misafirleri dışında da kahvaltılarına müşteri kabul ediyorlar. Üstelik sadece $7-10. Bizim Alpiko nasıl ama keyiften dört köşe:)) Açık büfe kahvaltı beklentiniz çok yüksek olmasın ama, seçenekler sınırlı ve benzer şeyler var heryerde. 

14- Şart değil ama biraz ispanyolca bilmenizde yarar var, özellikle Roadtrip yapacaksanız:  
Ortalama bir kübalı ingilizce bilmiyor. Turla gitmiyorsanız, ya da roadtrip yapacaksanız biraz ispanyolca ile tatiliniz daha keyifli hale getirir. Yeni bir dil öğrenmek için hiç bir zaman geç değildir. Hadi o zaman, vamos. 

Görülecek yerler, yapılacak şeyler için tavsiyelerimiz neler diğer Küba yazılarımıza bakabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder