10 Günde Peru’yu keşfetme rehberi! Üstelik Çocukla

27.9.17

Latin Amerika turu yapanlar için rotanın başında gelen ülkelerden biri de Peru! O kadar zengin kültürü ve muhteşem coğrafya var ki, Peru'nun hakkını verebilmek için en az birkaç hafta vakit ayırmak lazım aslında. Görülecek yer çok, izinler de malum sınırlı. Panama'da yaşarken, sadece 3 saat uçak mesafesindeki Peru'nun en azından bir kısmını keşfetmeliyiz diye düşmüştük yollara. 10 günde iyi bir planla epey farklı yerlerini gezebildik. Üstelik 2 yaşındaki Alp ile. Bizim gözümüzden Peru’yu keşfetmeyene dersin? 

And Dağları, çöller, rengarenk pazarlar, İnka şehirleri, ada turları.. 10 günde inanılmaz yerler gördük! 6 farklı otelde kaldık, biraz yorulduk kabul ediyoruz, ama Alp'le zor muydu? HAYIR. Eşsiz tecrübelerle dolu geçti Peru seyahatimiz! Ve emin olduğumuz birşey var ki Alp ile herşey çok daha keyifliydi. 

10 Günde Peru'nun altını üstüne getirmek mümkün, ve evet çocukla da!!  Nasıl mı? İyi bir planlama ve rotayla! Ve çocuk için minik adaptasyonlarla tabii (yaşına göre farklılık gösterebilir, biz de Alpiko 2 yaşında)

DİKKAT UYARIYORUZ!! 
''En iyi tatil'' anlayışı plajda yayılmak olanlardansanız bu yazıyı geçiniz lütfen. Peru planı yaparken epey hareketli ve yorucu bir tatil olacağını kabul ederek başlamak iyi bir fikir olabilir.. Sonradan pişman olmayacağınız bir tecrübe, garanti!

İdeal Peru Rotası:
Peru rotası yapmanın tek bir yolu yok. Görülecek gidilecek yerleri mutlaka öncesinde araştırın,en azından fotoğraflarına bakın ve sizi heyecanlandıran yerleri önceliklendirin, kendi rotanızı kendiniz çıkarın.

Birçok kaynakta öne çıkan yerleri yakınlık açısından grupladım. Bizim gidip de gördüklerimiz, sıralamadaki ilk 3lü..


1- Başkent Lima.. Başlangıç noktası.
Lima, modern ve eskinin birleştiği, canlı, kalabalık bir üçüncü dünya başkenti, 1-2 gün ayırmak yeterli, bizce kesinlikle görmeye değer.

 2- Cusco- Machu Picchu- Kutsal Vadi- Inka Yolu 

Inka uygarlığının başkenti Cusco ve Machu Picchu, Peru seyahatinin zirvesi! Macchu Picchu'ya ulaşım Cusco ve Kutsal Vadi üzerinden. Inka Uygarlığını yakından tanımak için bu bölge için en az 3-4 gün ayırmak lazım.

Kutsal Vadi'de sayısız Inka kalıntısı, Urubamba nehri boyunca küçük şirin köyler, rengarenk pazarlar.. 

Maras Terasları..


Kutsal Vadi'nin uğranması gereken yerlerinden biri.. Maras yakınlarında, Salineras Tuzlası..

Kutsal Vadi'de Pisac pazarındayız..

Kutsal Vadi Ollantaytambo köyündeyiz.


2- Ballestas Adaları - Huacachina Kumulları ve Nazca Hatları
Başkent Lima'ya 2 saat mesafede Peru'nun Galapagos'u Ballestas adaları, Huacachina çölde bir vaha, ve gizemini hala koruyan dev yazıtlar Nazca Hatları.. Ballestas adalarında doğal yaşamı izlemek, Huachachina Kumullarında sandboarding yapmak veya Nazca hatlarını planör uçuşu ile havadan görmek benzersiz deneyimler. 1-2 gün yeterli bu bölgeye.

Huacachina Kumullarında Arazi aracı ile çölde safari

Kumullarda yürüyüş

Ballestas Adası'nda güneşlenen deniz aslanları..



4- Amazon Yağmur Ormanları 
Peru'nun güneyi daha kurak ve çöl iken  kuzeyine Amazon Ormanları hakim. Amazon ormanları başlı başına macera, buraya 3-4 gün lazım.

5- Arequipa - Titicaca Gölü- Colca Kanyonu
Güneybatısında bulunan çok övgüler almış güzel şehir Arequipa, tarihi zenginliği ve Titica gölünde yüzen evleriyle çok popüler. İç uçuş gerekiyor, zira karayolu ile uzak kalıyor. Bu bölge de en az 3-4 gün.

Bizim Peru Rotamız
Seyahatlerimizde esnek olabilmek adına kendi planımızı kendimiz yapmayı tercih ederiz, malum  çocukla geziyoruz. Bir de 10 gün limiti de olunca, planlama aşaması biraz uzun sürdü doğrusu.

Peru'nun olmazsa olmazı İnka Uygarlığı’nın merkezi Cusco, Macchu Picchu ve Kutsal Vadi. Kalan günlerde Ballestas adası ve Huacachina kumullarının farklı bir deneyim olacağını düşündük. Lima olmazsa olmaz, başkent giriş çıkış noktamız. Kısaca biz, Amazon yağmur ormanları, Arequipa ve Titicaca gölünü başka bir Peru gezisine bırakmayı tercih ettik. 

Çocukla 10 günlük Peru Rotamızda 6 farklı otelde kaldık!
10 günde ne kadarını görmüş anlamış olabilirsiniz demeyin. Bu rotayı, Alp’le biz gerçekleştirebildiysek eğer, daha fazlası da mümkün!

1.gün Cuzco'ya varış, doğrudan Lima-Cusco iç uçuş ile Kutsal Vadi'ye iniş Moray ve Maras
2.gün Kutsal Vadi-Ollantaytambo
3.gün Kutsal Vadi-Pisac pazarı ve akşam tren ile Macchu Picchu için Agua Calientes'e ulaşım
4.gün Tüm gün Macchu Picchu ve akşam tren ile Cusco'ya gidiş
5.gün Cusco 
6.gün Cusco
7.gün Lima'ya varış, Lima Miraflores 
8.gün Sabah erkenden araba ile Ica'ya Peru'nun çöllerindeyiz; Huachachina Kummullarında
9.gün Ballestas adası ve Lima'ya dönüş
10. gün Başkent Lima- Barranco 
11. gün Lima'dan ayrılış

Peru Rotası çıkarırken dikkat edilmesi gerekenler!!

Ne zaman gidilir:
Yaz mevsimi yani yağışların en az olduğu aylar Haziran-Ağustos, ayrıca bu dönemde festivallerin olması turizmin en yüksek olduu aylar. Daha sakin aylarda gitmek isteyenler için Eylül Kasım ortalarına kadarki geçiş dönemi de tercih edilebilir. Biz Kasım başında gitmiştik havalar hala güneşliydi.

İrtifa farkı: 
Cuzco 3500m iken MP 2400m ve Kutsal Vadi ise 2000mlerde. Çok yükseklerde oksijen eksikliğinden etkilenilebiliyor. Bu sebeple yüksek olan bölgeye vücudu alıştırarak yavaş yavaş ulaşmak en mantıklısı. Dolayısıyla Cusco ve Macchu Picchu'yu sona bırakmak, bir yol olabilir. Ya da rotanıda önce Macchu Picchu varsa, Cusco ve Kutsal Vadi'yi ilk 2 gün gezmek de yeterli. Biz öyle yaptık. Yüksek irtifa konusunu ayrıca ele aldık, detaylar burada.

Mevsim-Hava durumu: 
Hangi döneminde Peru'da olduğunuzdan bağımsız olarak, ülkede aynı anda farklı mevsimler yaşanıyor. Cusco da gece montla sokağa çıkarken, çöllerde kavrulduk. Mevsim ve bölgesel hava durumunu kontrol ederek gidin ve her koşula uygun kıyafetlerinizi tercih edin.

Şehirlerarası ulaşım: 
Şehirler arası ulaşım otobüslerle mümkün, ancak zaman kısıtı varsa iç uçuşlar oldukça uygun. Lima-Cusco arası iç uçuş yapmıştık. Çöllere doğru gidilecekse otobüs, tur ya da araba kiralamak da seçenekler arasında. 

Hadi O Zaman Peru'ya
Sadede gelmek gerekirse, Peru gezisi için iyi bir araştırma yaptıktan sonra kendi planını, kendine  göre çıkar. Ve unutma ki, planlı olmak güzel de, bazen planlar şaşabilir, çocukla üstelik kesin şaşıyor. Ne olursa olsun, sakin kalmaya ve seyahatin keyfini çıkarmaya devam ediyoruz:)

Keşiflere devam!
Peru planlaması yaparken, iki yaşında çocukla zor olur diyenler oldu. Ama biz seyahatlerimizi Alp'siz düşünemiyoruz ki;) Aksine, onu geride bırakmayı hiç düşünmedik. Çekirdek ailemizdeki en meraklı kişi kendisi olduğuna göre, dünyayı görmek, keşfetmek, bizce en çok onun hakkı!

Her seyahatimizden sonra iyi ki Alp de bizimle dedik! Peru seyahatimiz de onlardan biri. Çünkü unutulmaz anılarla döndük! Peru rotasını yapabildiysek eğer, daha da yapamayacağımız rota yok Alp’le!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder