Yüksek İrtifa hastalığı Nedir?

25.9.17
Macchu Picchu ve Cusco'ya gitsek diye araştırmaya başladığımızda ilk karşımıza çıkan şeylerden biri, Yüksek İrtifa hastalığı. Dünyanın her yerinden senede 1 Milyon kişi ziyaret ediyor Macchu Picchu'yu. Bu kadar insan gidip de sorunsuz döndüğüne göre, yüksek irtifa ile başetmenin yolları da elbette ki var. Tedbirleri aldıktan sonra herşey yolunda. Hiç üstünde durmaya gerek yok, önemli değil demiyorum, ama o kadar da abartmamak lazım bizce.. Nedir, ne değildir, çocuklar etkilenir mi, ne yapmak lazım.. Hepsi yazının devamında..

Yüksel İrtifa hastalığı Nedir?
Kısaca bilimsel açıklaması şöyle: Yükseklere çıkıldıkça basınç azaldığından, havadaki oksijen oranı da azalır. Vucüdun oksijen ihtiyacını karşılayabilmesi için daha sık nefes almamız gerekir. Bu sebeple, az hareket durumunda bile kalp daha hızlı atar, biraz yürüsen nefes nefese kalabiliyorsun. Baş ağrısı, uykuya dalmada zorluk ya da baş dönmesi şikayetleri olabilir. Gerçi bünyeden bünyeye farklı olabiliyor. Kimileri çok etkilenirken, kimileri hiçbir farklılık hissetmiyor. 

Mesele şu ki, yüksekliğe ne kadar ani çıkılıyorsa bu belirtiler o kadar çok kendini gösteriyor. Dolayasıyla rakım farkına vücudu alıştırmak için en yüksek rakımlı yeri en sona bırakmakta fayda var.

İrtifa farkına alışmak için en ideal Peru Rotası nedir?
Sırasıyla, Kutsal Vadi (1500-2500mlerde) sonra Macchu Picchu (2400m) ve en son da Cusco (3500m) şeklinde bir rota ile vücut irtifa farkına kolaylıkla alışabilir. Anlayacağınız problem 3500metre seviyelerindeki Cusco! Birçok kaynakta tavsiye edildiği gibi, Cusco'yu  sona bıraktık herşey gayet yolundaydı. Lima ve Arequipa, Huacachina vs diğer bölgelerde sorun yok..

Peru'da Yüksek İrtifa Hastalığı için neler yapabilirsiniz?
1- Yükseklik farkına vücudu yavaş yavaş alıştırmak, aklimatize etmek ilk yapabileceklerinizden.. herşeyden önce etkin bir rota planlaması (alçaktan en yükseğe doğru bir sıralama) ile irtifa farkına yavaş yavaş adapte olabilirsiniz.
2- Coca çayı içmek ya da yaprağını çiğnemek, bol sıvı almak kolayca yapılabileceklerden. Coca çayı otel resepsiyonlarında devamlı bulunan ikramlardan.
3- Eğer ciddi geçiriyorsanız, oksijen solumanız gerekebilir. Nereden bulurum demeyin, her otel resepsiyonunda oksijen tüpü de bulmak mümkün coca çayı gibi..
4- Ayrıca, hafif beslenmek de yardımcı olacak. Sindirimi kolay şeylerle beslenmeye, alkolden birkaç gün uzak durmaya çalışın.
5-Herhangi bir sağlık probleminiz varsa mutlaka doktorunuza danışın, seyahat öncesinde alınabilecek ilaçlar da var. Biz herhangi bir ilaç kullanmadık. 

Bu arada, doktora da sormuştum gitmeden önce hafiften gülümsedi. ''Az yemeye çalışın, çok dert değil birşeye gerek yok'' dedi yolladı bizi.

Çocuklarda İrtifa Hastalığı 
Alp bizimle Peru'ya kesin gelecek de yüksek irtifa hastalığı acaba çocukları etkiliyor muydu?
Sosyal Medya yetişti yine.. Hemen baktım "Macchu Picchu with kids" Sonuç: bir sürü çocuklu aile çıktı karşıma. Hepsi ecnebi tabii, çocuklar genelde 4-5 yaş üzeri. Sonra "Macchu Picchu with a toddler" diye bakınca, aynı şekilde 2-3 yaşında çocukların neşe içinde fotoları.. ''Tamam'' dedim ''Sorun yok''. Ecnebi bebeler gidebiliyorsa, bizim bebeler de gidebilir pekala..

2 yaşında Alp, deniz seviyesindeki Panama'da nasılsa, Macchu Picchu'da Cusco'da da aynı şekilde koşmaya devam etti, ne mızmızlandı ne de huysuzlandı.. Çocuklar yetişkinlerden daha kolay adapte oluyorlar her türlü değişime.

Biraz da ''kafa rahatlığı'' al yanına tamamdır!
Rahat olabilirsiniz.. Endişelenecek birşey yok. Dedim ya çok da abartılacak bir durum yok. Önlemleri almak ve tedbirli olmak yeterli! 

Hadi o zaman Peru'ya. Diğer Peru yazıları için buraya.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder