Panama Şapkası aslında nereli?

6.9.17





Biliyor muydunuz? Meşhur Panama şapkası diye bildiğimiz şapka var ya hani, hiç bir zaman Panama'da üretilmedi aslında!! Kendisi esasen Ekvador menşeili. Panama'ya ihraç edilen bir şapka yani.. Peki neden ''Panama Şapkası'' olarak anılıyor bu şapka?

1900'lerde Panama Kanalı yapımında çalışan mühendisler, işçiler bu şapkayı giyerlermiş. Senenin 365 günü çok güneşli ve sıcak ya Panama, güneşten korunmak için bu el yapımı şapka tercih edilmiş. Çünkü yapımında kullanılan özel hasır sayesinde çok hafif ve hava geçirgenliği de oldukça yüksek.

Dönemin Amerika Başkanı Roosvelt'in, 1906 senesinde Panama Kanalı ziyareti sırasında bu şapkayla fotoğraflanması şapkayı daha da popüler hale getirmiş. İşte o gün bugündür de ''Panama Hat'' yani ''Panama Şapkası''  olarak kalmış bizim Ekvadorlu şapkanın adı.. 




Bu arada küçük bir bilgi daha, şapka deyip geçmeyelim; el yapımı Ekvadorlu şapka, 2012 senesinde UNESCO Kültürel Miras Listesine alınmış. 

Panama şapkasının bizde yeri ayrıdır bu arada! Bizim Alp bırak şapkayı, kafasına herhangi birşeyin kondurulmasına asla izin vermezdi. Ta ki Panama Şapkası ile tanışıncaya kadar! 

Panama'da yaşayıp da Panama şapkası edinmeden olmaz değil mi.. Gel gör ki, Panama'da çocuk bedenini bulamadığımız şapka ile Alp'in tanışması, Cartagena seyahatine kalmıştı.

Sıcaklarda Cartagena sokaklarında gezerken Alp'e bir şapka lazım tabii. Neyse ki çocuk bedeni bulduk. Panama'dan gelip Kolombiya'dan çakma Panama şapkası aldık iyi mi..



Çakma ya da değil, Alp çok sevdi. Hatta şapkasız çıkmaz oldu. Hep diyorum ya, bizim Alpiko'nun içinde bir latino varmış da haberimiz yokmuş.

Birkaç Alp fotosu o zaman, Alp-severlere özel..



































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder