Machu Picchu'ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler!

12.3.18
Peru ya da Machu Picchu seyahati için çok kaynak bulabilirsiniz. Ben şahsen önemli tavsiyelerin hepsini bir arada tek kaynakta bulamadım. Birçoğunu hatta kendimiz gidince yaşadık öğrendik. 

Çocuklu ya da Çocuksuz Machu Picchu seyahatiniz için süper bir liste hazırladım. Buyrunuz efenimm..

1- En doğru dönem ne zaman derseniz, Peru'nun yazı yani kuru sezonu Nisan başı - Ekim sonuna kadar. Temmuz ve Ağustos ise en yoğun ziyaret aldığı aylar. Çok yoğun sıcakların olmadığı, Kasım'ın ilk haftası gittik, hiç yağış görmeden geri döndük fiyatlar da yoğun döneme göre daha uygundu.

2- Temmuz, Ağustos yoğun dönemi hariç ''Machu Picchu biletleri hemen bitiyor öncesinde internetten alın'' söylentilerine kulak asmayın. Standart bilet alıyorsanız eğer, birkaç gün öncesinden de almak mümkün. Biz Cusco'ya ayak basar basmaz 4 gün sonrası için tüm biletlerimizi bilet ofisinden aldık (tren, otobüs ve Machu Picchu giriş biletlerini).

Not: Eğer Salkantey trek ya da Wayna Picchu gibi ek tepelere tırmanış yapmayı planlıyorsanız biletleri önceden resmi sitelerden alın.  Aracı kurumların komisyon oranları çok yüksek. Resmi web sitesi: http://www.machupicchu.gob.pe Biz standart bilet aldık. Tepelere tırmanmak dağcılık tırmanış yapan meraklılarına yönelik gibi.. Önceden karar verin.

3- Macchu Picchu biletleri tüm gün, yarım gün şeklinde satılıyor. Sabah erkenden sisli mistik halini görmek için tam gün bilet almak lazım. Yarım gün bileti daha uygun ama öğlen 12:00 sonrası için. Yine karar sizin tabii. 
4- Yüksek irtifa hastalığına yakalanmamak için en ideal rota, önce Kutsal Vadi, sonra Machu Picchu en son Cusco şeklinde.  Hafif yemek, tempoyu yavaş tutmak, bir de durumun psikolojik olarak  üstünde durmamak en kolay önlemlerdir. Yüksek irtifa hastalığıyla ilgili detaylı bir yazım var buradan okuyabilirsiniz.

5- Sabah erken saatlerinde girebilmek için mutlaka bir gece öncesi Agua Calientes'de konaklayın. Ortalama bir yerde kalmak yeterli. Ziyaretçiler, bir gece öncesi sırf konaklamaya geldiği, sabahın köründe kalkıp otelden ayrıldığı ve hayatında ikinci kez Machu Picchu'ya gelmeyeceği gerçeğinden dolayı servis anlayışı zayıf. 

6- Servis zayıf dedik ama kahvaltı konusunda haklarını vermek lazım. Tüm oteller herkes erkenden kalkıp Machu Picchu yolunu tuttuğundan kahvaltıyı paketliyor. Talep etmek gerekiyor, hotellerin çoğunda ücretsiz bir hizmet.

7- Panoramik trenle Cusco'dan Agua Caliéntes'e gitmek için saat 15-17 arası trenleri tercih edin.  Urubamba nehri boyunca manzara muhteşem! Hava karardıktan sonraki trenler daha uygun ama bir kere gideceksiniz manzarayı kaçırmamak lazım.


8- Herhangi bir bilet alımında dikkat, Perulular ve Turistler için ayrı fiyatlandırma var. Pasaport kontrolü yapılıyor ucuza kaçmayın yani.

9- Hava durumuna bakın, yanınızda kat kat koruyacak kıyafet, şapka vesaire olsun. Sabah serin hava üşütürken, öğlen yakıcı güneşse kavuruyor. Güneş kremi de bulundur. Çocuklar için özellikle enseyi de kapatan şapkalardan edinin. Telaş etmeyin Peru'da birçok yerde satılıyor. 
10- Şortla da gidiyorsanız yanınızda uzun bir tayt vs bulunsun sinek ısırıklarına karşı. Kasım ayında gitmiştik, o döneme özgü müydü tam anlamadım ama hayatımda o kadar feci sinek ısırıklarım hiç olmadı, kat kat SinekSavar Off sıkmama rağmen. Dize kadar olan bölgede 100den fazla ısırık, yani fotoğrafını koysam rahatsız edici içerik olur o kadar feci. Nasıl deli kaşınıyor. Kaşıntı 1 ay sonra hala vardı! 

11- Macchu Picchu'ya girince tamamen koruma amaçlı restoran büfe hatta en basitinden bir su bile satan tezgah vs hiçbişey yok. Su atıştırmalık sandviç vs. yanınızda getirebilirsiniz. Yasak deniyor ama kimse çanta kontrolü yapmıyor. Çöplerinizi yanınıda geri götürmeye özen gösterdikten sonra sıkıntı yok.

12- Çıkmak zorunda kaldınız, ya da rutu şaşırdınız bir şekilde çıkışa geldiniz aynı biletle 2. kez girebiliyorsunuz. Çocuklu aileler için özellikle, öğle sıcağından korunmak ve dinlenmek için çıkıştaki restoranda mola verip tekrar girebilirler. 

13- Pasaportunuza Machu Picchu'yu ziyaret ettiğinize dair damganızı bastırmayı unutmayın. Aslında bu resmi bir damga değil ama bir dünya harikası olduğundan sanırım öyle bir damga yapmışlar. Baktık herkes bastırıyor biz de yaptık tabii ki.

14- Macchu Picchu'nun kendisini gezmek, inişli çıkışlı 4-5 saatlik orta derece zorlukta bir patika yürüyüşü gibi düşünebilirsiniz. Çocukla gidenlerin rahat gezebilmesi için; çocuk ya kucakta-omuzlarda-kanguruda taşınabilen boyut-yaşta olmalı, ya da kendi başına şikayet etmeden 4-5 saat yürüyebilecek kıvamda olmalı. Yol boyunca da normalden fazla mola vermek iyi bir fikir olabilir. 2 yaşında Alp, güvenli olduğunda ara ara kendi yürüdü, onun dışında çoğunlukla kanguruda taşıdık diyebilirim.

15- Yine çocukla gidiyorsanız, genelde giriş biletleri 8 yaştan, tren biletleri ise 3 yaştan sonra ücretli.

16- Latin Amerika'da Sarı Humma aşısı gerekiyor bazı ormanlık bölgeler için.. Cusco, Lima Machu Picchu bölgesi için aşı gerekmiyor. Genel Peru aşı bilgisi için Sağlık Bakanlığı sayfasından güncel bilgiyi kontrol etmenizde fayda var. Link burada.

Diğer Peru yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bunların dışında sorularınız ya da ilave etmek istedikleriniz varsa yorumlara not düşebilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder