Basel’e hosgeldik!

21.5.18
Geçenlerde Basel Kantonu’nun, Basel’e yeni yerleşenleri davet ettiği hoşgeldin organizasyonundaydık. Bizi bilenler bilir, 5.5 ay oldu geleli daha evimize yerleşemedik ama hoşbulduk tabii. Hoşgeldin organizasyonu, yeni gelenlerin entegrasyonu için geçen sene başlatılan bir projenin parçası. Göçmenlik ofisine kaydolduğumuzda bir Basel'e Hoşgeldin Paketi vermişlerdi. Basel'de yaşam, İsviçre, kültür hakkında faydalı bilgiler ve kaynaklar. 


Birkaç ülkede yaşadık, hatta İsviçre’nin Cenevre kantonunda da yaşadık. Bugüne kadar herhangi bir resmi devlet kuruluşunun hoşgeldin davetini bırak, hoşgeldin mektubunu bile almadık. Basel; küçük bir isviçre şehri, huzurlu, (bazen sıkıcılık düzeyinde) sakin, trafiksiz, yeşili bol.. Seviyoruz.  Yabancıları kucaklayan bu yanıyla daha da sevdik Basel’i.


Basel’e Hoşgeldin Paketi
Göçmenlik bürosuna kaydolan herkese veriliyor bu paket. Hoşgeldin organizasyonuna davet  bu paketten çıkmıştı. Daha neler mi düşünülmüş yeni yerleşenlerin entegrasyonu için?
- müze, tiyatro sinema, opera, hayvanat bahçesi vs gibi birçok aktiviteye ücretsiz biletin olduğu kupon kitapçığı. 1 sene boyunca deneyebileceğin dolu etkinlik var içinde şehri, kültürü tanımanın en güzel yolu.
- Almanca bilmeyenler için 80 saat almanca kursu. Kupon anlaşmalı özel kuruluşlarda geçerli. 
- Şehirle ilgili bir sürü faydalı broşür. Ne nerede nasıl yapılır gibi..


Hoşgeldin Organizasyonu
Basel kanton yönetim binasında Basel'de yaşamla ilgili konuşma, sonrasında Rhyne nehrinde kokteyl eşliğinde vapurla gezinti yapıldı. Bizim gibi yeni gelen 400ün üzerinde kişi.. yeni yerleşenlerin entegrasyonunu sağlamak için ne güzel uygulama. 
Entegre olmak ya da ol(a)mamak..
60-70lerde Avrupa ülkelerinin, ülkelerine çalışmak üzere kabul ettikleri işçi ve ailelerini ghettolara yerleştirdiğini hepimiz biliriz. Gelenler birkaç nesil çok da entegre olamadan, aslında entegre olmaya ihtiyaç da duymadan kendi semtlerinde yaşamış. Son senelerde orada doğup büyüyen yeni nesillerle entegrasyon artıyor tabii ama halen bulundukları ülkenin dilini tam konuşamıyor, entegre olamadı diye hor görülüyor yabancılar. Ghetto uygulaması yapıp sonra da entegrasyon beklemek??

Çuvaldızı kendine
Basel yönetimi ''Neden entegre olamıyor yeni gelenler'' demek yerine,   herkesin entegre olabilmesi için güzel bir insiyatif başlatmış. Biz şu ana kadar çok faydasını gördük bize sunulan fırsatları mutlaka değerlendiriyoruz. Alıştık mı? Henüz erken daha zaman lazım. Bir seneyi devirelim tekrar konuşuruz.
6 bavulla geldik, mevsim kıştı, bahar geldi hatta yazın da eli kulağında. İnsallah yerleşeceğiz.. şikayetçi değiliz, sadece evimizi, kendi düzenimizi özledik o kadar. Neden bu kadar uzun sürdüğünü de gerçekten yerleşik düzene geçince anlatırım. 

Çok yakında.. Evimize yerleşmemize 1 hafta kaldı!

Tekrar Basel'e Hoşgeldik!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder