Çevre edinmede gruplar ve sosyal medyanın gücü!

22.8.17
Avrupa'da geniş Türk komünitesi ve avrupalı expat camiası olmasının yanısıra, lokallerin çoğunluğu ingilizce konuştuğu için, sosyalleşmek daha kolay bence. Panama'daysa durum farklı. Türk expat komünitesi çok küçük ve genel expat camiası daha çok Latin Amerika kökenli mesela, Venezuelalı, Arjantinli, Colombiyalı gibi yani hepsi ispanyolca konuşuyorlar, kültürleri de benzer, ilk günden Panama'da yaşama entegreler zaten. Kendileri gibi Latin Amerikalı arkadaşları tercih ediyorlar, bazı istisnalar hariç tabii anlatacağım. Diğer yandan ingilizce konuşabilenler de çok küçük bir kesim.

Buna rağmen, dünyanın bir diğer ucundaki Panama'da sosyal gruplar sayesinde, sosyal bir çevre kurabildiysek, heryerde kurulabilir. Hayatımızın önemli bir parçası sosyal medyanın, yepyeni bir ülkede çevre kurmadaki gücü inanılmaz!

Gerçekten de doğru Türkler Dünya'nın her yerinde!!
Panama'ya gidiyoruz dediğimizde yüzlerdeki ifadeler, tabi tabi şaka falan şeklindeydi.. Avrupa'ya Kuzey Amerika'ya expat olarak gitmek tamam da, Latin Amerika'ya yaşamaya giden pek yaygın değildir dimi. Panama'da Türk biri var mıydı acaba?? Sormamızla birlikte çevremizden arkadaşın arkadaşının arkadaşı Panama'da şeklinde iletişim bilgileri gelmeye başladı. Gideceğiniz ülkede Türk komünitesinden en azından bir kişi ile bağlantıya geçmeye çalışın, diğerleri ile de gidince tanıştırılıyorsunuz. Türk arkadaşlarımızla düzenli görüşüyoruz. Çocuklar için de kendi anadillerinde sosyalleşebilmek ayrı kıymetli bu arada.

Farklı Milletten arkadaşlar da edinmeye çalışın!
Naçizane görüşüm çevrenizi Türklerle sınırlamayın. Ne kadar farklı geçmişten ve milletten çevreniz olursa o kadar zengin bir hayatınız oluyor.

En kolay çevre yapmanın yolu olarak Sosyal Gruplar!
Daha önce Londra ve Cenevre'ye taşındığımızda  kütüphane kulübü, fotoğraf kulübü, anneler kulübü, çocuk oyun grupları bulduğum gibi Panama'ya gelince ilk iş sosyal gruplar bulmayı hedeflemiştim. Yeni olduğunuz yerde en kolay ve en hızlı çevre yapmanın yolu, ortak bir uğraştan geçiyor. Anne olmak başlı başına bir uğraş ve farklı ihtiyaçları olan bir alan bilindiği üzere.. Anne bebek gruplarından başladık biz de.. Bir taşla iki kuş, bana annelerden arkadaşlar Alp'e de akran arkadaşlar!

Okula giden çocuğunuz varsa süper, hemen velilerle kaynaşın!
Panama'da bahsettim ya, expat camia daha çok Latin Amerika kökenli ve hepsi ispanyolca konuştuğu için doğal olarak kendi aralarında arkadaş oluyorlar. Ama siz tüm cazibenizi kullanarak, sizi de aralarına almaları için onları ikna edebilirsiniz. Haha cazibe derken kastettiğim, bizim Türk olmamız nasıl egzotik buralarda anlatamam. Memleketten bir hikaye anlatıyorum mesela kültürel bir farklılık, acayip hoşlarına gidiyor sormayın.

Hani büyük gruplar içinden minik bir grup daha oluşur ya, işte ben tüm sınıf velilerinden sonra oluşan o minik veli grubuna dahil olabildim. 5 Venezuelalı anne ve Latin Amerikalı bile olmayan ben. Her seferinde buluşmalara çağrılmamı akıcı(!) ispanyolcamdan ziyade, onlara göre egzotik hikayelerime borçluyum bence! Bu arada bir miktar da sempatik olduğumu söyleyenler var bilemiyorum;)

Sosyal Medyanın Gücü
Çalışıyorsanız eğer kendiliğinden işinizden dolayı bir sosyal çevreniz oluşur. Londra'da çalıştığım dönemde hiç zorlanmadım mesela, çok da güzel kalıcı dostluklar kurduk! Panama'da kurumsal bir işte çalışmıyorum. Çalışmadığınız dünyada Sosyal Medya giriyor devreye. Facebook, Internations.org gibi platformlarda expat camiası gruplarına hemen üye oluyorsunuz! Buluşmalara katılıyorsunuz.

Panama Mama's
Panama Mama's diye bir facebook grubunu daha gelmeden görmüş ve üye olmuştum. Bu grup bizim gibi farklı ülkelerden Panama'ya iş amaçlı gelmiş, çoğunluğu anne olan kadınlardan oluşuyordu. 

Panama Mamas Nedir, Ne değildir..
Panama Mamas'ın kuruluş amacı, Panama'da expat yaşamla ilgili tecrübeleri paylaşmak, hem de expat grup üyelerinin tanışmasına, sosyalleşmesine yardımcı olmak. Panama Mamas sayesinde bir dolu bilgi edindik Panama hakkında. Haftasonu etkinlikleri, çocuklar için organizasyonlar, festivaller için duyurular yapılıyor. Doktor veya ispanyolca hocası, ya da bir ürün mü lazım nerede bulunur, Panama'da bir yere gideceksiniz tavsiye mi lazım aklınıza ne gelirse fikir alışverişi yapabileceğiniz veya arada anne buluşmalarına ya da oyun gruplarına katılıp yeni insanlarla tanışabileceğiniz bir platform.

Bizim Panama Mamas ile Tanışma Hikayemiz.. 
Panama Mama's sağolsun, Panama'ya geldik Temmuz 2015'de. Daha ilk haftamızda hemen birkaç kişiyle tanışmıştım. Bir anne buluşsak mı deyince atladık Alp'le otelde sıkılıyoruz çünkü..

Tanımadığım insanlarla nasıl mı buluştuk?? 
Önce biraz tereddüt etmedim değil, kimdi şimdi bu insanlar. Geliriz diyenler arasında whatsapp grubu kurulunca fransız, ingiliz polonyalı, alman, amerikalı ve kanadalı anneler olduklarını öğrendim. Sadece çocuklar değil bizler de arkadaş olduk. Her hafta buluşmaya devam ettik. Panama'daki en yakın arkadaşlarım, cesaret edip de katıldığım bu buluşmadan çıktı!!

Ve Valentine and Alp işte böyle başladı.. 
Hep diyorum iyi ki gittim buluşmalara diye!! Alp ve Valentine'in tanışmasını Panama Mamas'a borçluyuz. Muhtemelen, komşu olduğumuz icin yollar kesişecekmiş ama biz hiç vakit kaybetmemiş olduk.. Valentine'i bilenler bilir😍 Alp için çok özel! Temmuz 2015'den bu yana 2 senedir, birlikte büyüdüler.

Gelsin Müşteriler..
Ne kadar faydalandık sosyal gruplardan say say bitmez aslında. Katıldığım sosyal gruplar ve Panama Mamas grubu bana aynı zamanda fotoğrafçılıkta müşteri de sağladı. Koyduğum birkaç duyurudan geldi ilk müşteriler mesela, sonra kulaktan kulağa şeklinde işler açıldı. Şu anda geldiğim nokta hiç fena değil;)  

Sadede gelmek gerekirse, Çevre kurmak istiyorsan adımı önce sen at!
Yeni taşındığınız yerlerde, sosyal çevrenizin olması aidiyet hissini getiriyor beraberinde. Hiç bir zaman tam bir lokal olamayız belki, ama aidiyet hissi geliştikçe, özgüveni daha yüksek ve daha güçlü oluyor insan ve sonuç olarak da daha mutlu! Yoksa ''Buraya da geldik, bir süre sonra da gidiyoruz nasılsa ne gerek var!'' düşüncesiyle bir yerde yaşamak çok zor! Dışadönük olun, merak edin sorular sorun, sohbete hep açık olun ve hatta biri sizinle konuşur mu diye beklemeyin sohbeti açan siz olun!

Diğer yandan,, Vedalara hazır olun!
Maalesef expat yaşamın acı bir gerçeği. Gelmişsiniz 1 sene sonra herşey güzel tıkırında, tam alışıyorsunuz çevre yapmaya başladık derken birileri gitmeye başlıyor. Çok zor, ama buna iyi yanından bakmak lazım, dünyanın birçok yerinde arkadaşlarınız ve çalacak kapınız olduğunu bilmek güzel! 

O sebeple sosyalleşmeye tam gaz devam!

Bu arada, Cenevre'de yaşarken de bir Mama's Cafe diye bir anneler kulübü vardı. Cenevre'deki arkadaşlıklarımı o gruba borçluyum. Alp'le haftada birkaç kez gidiyorduk, o yazıyı da merak ederseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder